Фонд держмайна вийде на біржу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд держмайна вийде на біржу

Фондовий ринок
483
Фонд держмайна переглянув механізм продажу націоналізованих банків, запропонувавши виставити на фондових біржах по 25% їх акцій лотами до 1%. Учасники ринку сумніваються в доцільності продажу рекапіталізованих установ через складну ситуацію на ринку. Вони пропонують об'єднати їх і продати новий банк інвесторові через декілька років або залишити установу в управлінні держави для кредитування аграріїв.
Фонд держмайна (ФДМ) погодився з пропозицією про продаж акцій націоналізованих банків на фондових біржах. За оприлюдненою вчора новою редакцією проекту постанови Кабміну "Про затвердження "Порядку продажу корпоративних прав держави в статутних капіталах банків, що знаходяться в управлінні Мінфіну'", на фондовій біржі планується продати по 25% акцій трьох рекапіталізованих установ. Пакети акцій мають бути поділені на лоти розміром до 1% кожен. Нагадаємо, ще на початку літа ФДМ наполягав на продажі банків на аукціоні, проте Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку зажадала від нього передбачити продаж лише на біржах. Підготовку документа у ФДМ пояснюють тим, що Мінфін не має повноважень власника держмайна в процесі приватизації.
Як відомо, влітку минулого року Кабінет міністрів рекапіталізував три банки, витративши на їх підтримку 16,97 млрд грн.: на Укргазбанк (87,7% акцій в держави) - 5 млрд грн., "Київ" (99,93%) - 3,56 млрд грн., Родовід Банк (99,99%) - 8,4 млрд грн. У березні цього року віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко повідомив про початок підготовки націоналізованих банків до продажу і доручив її організацію ФДМ.
З 1 січня по 31 серпня з акціями Укргазбанку на "Українській біржі" проведено 18 операцій на 1,19 млн грн. (зростання ціни акції на 90%, до 38 коп.; номінал - 1 грн.), Родовід Банку - 46 операцій на 985,2 тис. грн. (ціна паперів не змінилась - 100 грн.; 1,8 грн.); торги з акціями банку "Київ" не проводилися.
Участники ринку вважають, що зараз не кращий час для продажу установ. "Яку мету вони переслідують? Якщо держава хоче повернути гроші, то зараз не кращий момент, оскільки банки знаходяться в складній ситуації. Навіщо продавати націоналізовані банки, якщо вони можуть вести успішну діяльність, - говорить заступник голови правління банку 'Фінанси і Кредит' Сергій Борисов.- Вони можуть попрацювати ще півтора роки, накопичити потенціал. Можна об'єднати три банки в один і потім продати цілком або по частинах, провівши конкурс серед іноземних інвесторів. В цих установ хороші мережі, їх можна оптимізувати - і вийде сильний універсальний банк". Борисов пропонує створити сільськогосподарський банк, аби "серйозно кредитувати аграрний сектор".
Український фондовий ринок доки не готовий до покупки 25% акцій банків через низьку ліквідність паперів і ринку в цілому. До того ж Родовід Банк і банк "Київ" все ще є збитковими. "Серед брокерів на локальному ринку акцій переважають песимістичні настрої, інвестори не готові здійснювати ризикові покупки, - зазначає глава департаменту торгівлі ДІК BG Capital Вадим Самар.- Аби залучити покупців, ФДМ доведеться встановити на акції банків низьку ціну".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас