Знайдено гени, які відповідають за мігрень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знайдено гени, які відповідають за мігрень

124
Науковці вперше виявили гени, пов'язані з проявом нападів мігрень, яка позбавляє працездатності кожну шосту жінку і кожного дванадцятого чоловіка на Землі.
Відкриття допоможе винайти більш за эфктивні засоби для боротьби з хворобою, повідомляє РИА Новости з посиланням на журнал Nature Genetics.
Дослідникам вже були відомі гени, пов'язані з рідкими і дуже гострими формами прояву мігрені, проте дана робота вперше описує гени, пов'язані з найбільш поширеною формою захворювання.
Як виявилось, люди, які регулярно страждають нападами, мають характерні варіанти генів PGCP і MTDH/AEG-1, розташованими на восьмій хромосомі. Це говорить про те, що до розвитку нападу може призодити накопичення специфічного хімічного компонента - глутаміната, фрагмента глутамінової кислоти, в нервовій тканині. Це речовина є одним з найбільш поширених типів нейротрансмітерів - речовин, що допомагають передавати сигнали між нервовими клітинами.
Таким чином, запобігання накопиченню цього компонента за допомогою нового типу ліків може в майбутньому використовуватися для лікування мігрені.
Дослідження стимулюється, головним чином, з тієї причини, що це захворювання найчастіше призводить до зниження або повної втрати працездатності працівників на час нападу.
Для того, аби виявити гени, пов'язані з розвитком мігрені, автори роботи порівняли геноми 3 тисяч осіб з Німеччини, Фінляндії і Нідерландів, які страждають від цього захворювання, з геномами 10 тисяч здорових осіб. Після отримання попередніх результатів науковці провели сканування ще 3 тисяч геномів людей з діагнозом мігрень і порівняли з 40 тисячами геномів людей, які ніколи від нападів цього захворювання не страждали.
Один з виявлених генів, MTDH/AEG-1, регулює роботу іншого гена - EAAT2, вже відомого медикам своєю причтністю до інших типів невралгічних розладів.
Тепер ученим потрібно детальніше вивчити варіацію виявлених генів і механізм їх впливу на інші гени людського генома. Крім того, учені планують розширити коло пацієнтів для аналізу, оскільки в даній роботі брали участь лише добровольці, що звертаються в разі мігрені за допомогою до лікарів, тобто стражждають від мігрені сильніше за інших. Збільшення кількості пацієнтів, що представили свою ДНК для аналізу, за рахунок людей, що можуть впоратись із нападами самостійно, допоможе істотно розширити наукові уявлення про причини хвороби і розробити методи її лікування.
Подібні дослідження можливі лише завдяки великій міжнародній співпраці, що дозволяє злити воєдино великі обсяги даних і провести їх аналіз. Таким чином можна виявити генетичні схильності і до інших поширених типів захворювань людей, вважають автори дослідження.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас