Телефони залишаються на зв'язку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Телефони залишаються на зв'язку

870
Чотири з п'яти операторів мобільного зв'язку встановили устаткування, що дозволяє відключати абонентів, котрі користуються нелегальними телефонами, повідомили вчора в Держцентрі радіочастот. Але без участі останньої компанії - "МТС-Україна" - відключення не почнуться, тому їх термін переноситься на кінець року. Крім того, досі не зняті юридичні перешкоди для відключень, говорять оператори.
Чотири оператори мобільного зв'язку вже встановили устаткування, що дозволяє відключати від мережі мобільні термінали з незареєстрованими в Держцентрі радіочастот IMEI-кодами (ідентифікаційний номер, що присвоюється виробником), повідомив начальник Держцентру Павло Слободянюк. За його словами, відключення нелегальних телефонів почнеться відразу після того, як п'ятий оператор завершить установку устаткування. "Крайній термін установки - 1 грудня, можливо, оператор впорається і раніше", - уточнив він. Таким чином держава має намір боротися з нелегальним імпортом телефонів у країну.
Терміни відключення абонентів, які користуються нелегальними телефонами, переносилися вже кілька разів унаслідок технічної неготовності операторів. Ще в листопаді 2009 року оператори мали почати розсилку SMS абонентам з попередженням про відключення, а 16 лютого цього року почати їх відключення.
Система запрацює лише після того, як необхідне устаткування встановлять всі оператори, говорить член Нацкомісії з питань регулювання зв'язку Володимир Звєрєв. У "Київстарі", "Українських радіосистемах" (УРС) і "Астеліті" підтвердили, що технічно вже готові до відключення. "З нашого боку технічні питання, пов'язані з впровадженням автоматизованої інформаційної системи обліку мобільних терміналів, вирішені, і в даний час ми готуємося до тестування сумісності устаткування з нашими системами зв'язку", - відзначають в УРС. Джерело на телеком-ринку стверджує, що єдиним оператором, який не завершив установку устаткування, є "МТС-Україна". "Роботи з реалізації проекту тривають, плануємо закінчити їх в листопаді, включаючи завершення тестування системи на своїй мережі", - говорить глава прес-служби "МТС-Україна" Вікторія Рубан. "Повноцінний запуск ми плануємо на кінець року", - повідомив Звєрєв.
Втім, оператори відзначають, що технічна реалізація проекту - не єдина проблема. "Досі залишаються неврегульованими питання правового характеру, зокрема неможливість відключення абонента проти його волі без наявності судового рішення", - пояснюють в прес-службі УРС. "До прийняття необхідних змін відключення не мають законних підстав, тому не можуть застосовуватися операторами", - погоджується начальник департаменту корпоративних зв'язків "Київстару" Жанна Ревнова.
Проте в держорганах упевнені, що правові підстави для блокування нелегальних телефонів є. "В даному випадку йдеться не про відключення, а про непідключення абонентів, чиї IMEI-коди відсутні в загальній базі, - говорить Володимир Звєрєв.- Цей правовий нюанс знімає проблему, причому ми неодноразово інформували про це операторів". "Але закону, який регламентує подібні дії операторів, немає, що створює передумови для вдалого судового заперечення відключень з боку абонентів", - вважає управляючий партнер юридичної фірми Asters Олексій Дідковський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас