Японія: вже відчувається розжарений подих пекла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія: вже відчувається розжарений подих пекла

Казна та Політика
4339
Неозброєним оком видно, як разом із зміцненням єни посилюється і загальна паніка. Чи піде Банк Японії на інтервенцію для ослаблення національної валюти? Чи розробляє прем'єр-міністр Наото Кан разом із законодавцями план подальших дій? Що станеться з економікою, якщо старий "добрий" долар ослабне, і в країні почнеться паніка? І нікому немає справи до того, що економіка Японії при курсі 125 єн за долар була такою ж млявою, як і зараз, при 84.00, пише Bloomberg.
Ніхто не звертає уваги на те, що керівництво країни - це купка слабаків. Німці не скаржаться на ринкові ставки. Вони пристосовуються до нових умов і заробляють гроші. Але екзальтована Японія квапиться проголосити кризу. Зростання немає, зате дефляція в розквіті. Вже відчувається гаряче дихання пекла.
Традиційно валюти співвідносяться з фундаментальними показниками. Хороша економіка - сильна валюта. Нульові ставки і дуже великий борг - слабка валюта. У Японії все з точністю до навпаки: чим гірший стан справ, тим сильніше національна валюта.
Ось чому Японія все ще утримується від інтервенції на валютному ринку: все одно не спрацює. Оскільки економіка США демонструє ослаблення, долар також реагує зниженням. Єна йде іншим шляхом. Японська валюта виявилася побічним продуктом світової фінансової системи, що несподівано дала збій. Продажі єни принесуть результат, лише якщо ФРС, ЄЦБ і Банк Японії діятимуть спільно. Не варто виключати вірогідність такого розвитку подій. Проте, наслідки невдало проведених інтервенцій будуть плачевними.
Варто запитати: чи дійсно єна настільки переценена, як передбачає поточний курс? Якщо вірити дефляції і реальному обмінному курсу, єна не настільки вже сильна. Крім того, Японія - країна з профіцитом торговельного балансу. Якщо в Японії хочуть бачити національну валюту слабкою, властям необхідно зробити торговельний баланс негативним. Все це навряд чи отримає сильну підтримку у Вашингтоні і Франкфурті. Ми живемо в той час, коли кожна економіка сама за себе. Динаміка валютних курсів сприяє зростанню експорту США і Європи. Не хоче йти назустріч і група економічних радників Японії.
Одного колишнього міністра фінансів офіційно прозвали "Містер Єна" за його здатність приборкувати ринки. В такому разі ми можемо назвати міністра фінансів Есихіко Ноду "Містер долар". Кожного разу після чергового його виступу динаміка єни розвивається не на користь Японії.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас