Експерт: Інфляція в Україні до кінця року збережеться в межах 10,3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Інфляція в Україні до кінця року збережеться в межах 10,3%

Казна та Політика
533
Рішення уряду про подорожчання газу для населення на 50%, а також збільшення світових цін на продукти харчування провокують зростання інфляційних чекань в країні й додають до поточної інфляції 7,2%. Проте, на думку Володимира Олексюка, експерта аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine, інфляція в Україні до кінця року збережеться в межах 10,3%.
Такий стрибок інфляції позначиться на зростанні реальних доходів українців. Враховуючи сезонне зниження ділової активності влітку, на ринку праці в липні спостерігалося номінальне скорочення середньої зарплати. Згідно з даними Держкомстату, середня заробітна плата в Україні в липні в порівнянні з червнем знизилася на 6 грн. до 2367 грн. Але через дефляцію в 0,2% реальна зарплата залишилася на рівні червня, а з початку року зросла на 9,3%, тобто на 451 грн. в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року. За прогнозами аналітиків X-Trade Brokers Ukraine, зростання номінальної заробітної плати в країні до кінця поточного року складе 9%.
Відновлення довіри до банківського сектора, зниження доларизації економіки, отримане фінансування від МВФ і збільшення резервів НБУ в першому півріччі 2010 року на 11,4% до 29.846 млрд. дол. сприятимуть стабільності національної валюти. Таким чином, курс гривня/долар до кінця року може закріпитися на рівні 7,85 грн. В євро є шанси відновити позиції на світовому валютному ринку Forex і зафіксуватися на рівні 1,3300. В Україні в такому разі курс гривня/євро до кінця року складе 10,80 грн. Боргові проблеми Греції, Іспанії, Ірландії все ще нівелюють надії на швидке відновлення.
Згідно з прогнозом ЄЦБ, європейські банки в 2010-2011 роках змушені списати до 195 млрд. євро. Основними джерелами збитків, як і раніше, стануть втрати по низці похідних фінансових інструментів, контракти по яких були укладені до початку фінансової кризи, а також висока частка неповернень по кредитах. Очікується, що на черговому засіданні ЄЦБ в четвер буде прийнято рішення про продовження терміну дії заходів з підтримки банків до 2011 року. Прогноз зростання ВВП єврозони до кінця року, ймовірно, буде підвищений з 1% до 1.5%.
Заява НБУ про зниження облікової ставки до 7,75% свідчить про формальне ослаблення грошово-кредитної політики. Вплив ставок на фінансовий ринок і реальний сектор економіки на даний момент є незначним і не позначиться на вартості кредитних ресурсів. Незважаючи на активну позицію банків у питанні розвитку кредитування, присутня певна настороженість стосовно умов роздачі грошей.
Рівень ліквідності банків дозволяє їм відновити кредитування, та небагато хто на це наважується. Послуги кредитування перебувають на початкових стадіях. Середня ставка коливається в районі 22% з прогнозом на зниження до кінця року до 20%. Проте існує великий розрив в ціні між довгостроковими і короткостроковими грошима. Відсутність валютних кредитів сильно обмежує ринок. Чекати стрімкого зростання даного сектора не варто, оскільки прогнозна інфляція і надійність гривні в довгостроковій перспективі ставляться під сумнів. Повноцінне відновлення ринку кредитування станеться не раніше ніж через два роки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас