ТВі і "5 канал" оскаржать у ВАСУ рішення КААС про незаконність видачі ліцензій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТВі і "5 канал" оскаржать у ВАСУ рішення КААС про незаконність видачі ліцензій

Казна та Політика
312
ТВі і "5 канал" найближчим часом подадуть касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) на рішення Київського апеляційного адміністративного суду (КААС). Про це на прес-конференції заявили генеральний директор телеканалу ТВі Микола Княжицький і представник "5 каналу" в суді Тетяна Малашенкова, коментуючи рішення КААС стосовно незаконності видачі ліцензій на мовлення цим телеканалам, передає кореспондент РБК-Україна.
Зокрема, Малашенкова відзначила, що касаційна скарга у ВАСУ буде подана після 3 вересня, як тільки відповідачі отримають від суду всі необхідні документи.
У свою чергу, Княжицький заявив, що в процесі розгляду справи у ВАСУ канал ТВі має намір порушити питання щодо відшкодування збитків, які поніс канал внаслідок скасування рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення про розподіл частот. Ці збитки, за його словами, складають десятки мільйонів гривень і їх мусить компенсувати Нацрада. Він пояснив, що йдеться в першу чергу про вже придбане і змонтоване устаткування для ведення ефірного мовлення каналом у деяких регіонах. "Ми вимагатимемо від Нацради повернути ці кошти", - сказав він.
Крім того, М.Княжицький додав, що канал ТВі звернеться до Європейського суду з прав людини і до Європейської комісії. Що до останньої, то він уточнив, що мова йтиме про захист іноземних інвестицій, оскільки інвестором каналу є представник Великобританії.
В той же час, в прес-службі Нацтелерадіо повідомили, що згідно з рішенням суду від 30 серпня 2010 р. телеканали ТВі і "5 канал" позбавлені лише тих аналогових частот, які були отримані на конкурсі, результати якого були оголошені 27 січня ц.р. Тобто телеканали продовжують віщати на частотах, які були виграні на попередніх конкурсах. Після того, як Нацрада офіційно отримає рішення суду, на найближчому засіданні будуть внесені відповідні зміни до їхніх існуючих ліцензій на аналогове мовлення. Крім того, обидва канали мають ліцензії на супутникове мовлення і віщають в кабельних мережах.
Нацрада також закликає учасників судового процесу почекати оголошення повного тексту рішення суду, яке заплановане на 3 вересня, і не робити передчасні висновки.
Нагадаємо, 30 серпня ц.р. Київський апеляційний адміністративний суд (КААС) підтвердив скасування результатів конкурсу Нацтелерадіо, проведеного в січні 2010 р., на вільні частоти і визнав недійсними ліцензії "5 каналу" і "Тbi".
Окрім рішень Нацтелерадіо про результати конкурсу, суд визнав недійсним рішення про його оголошення. Єдиною підставою для рішення апеляційного суду були незаконні і протиправні, з очевидними порушеннями, на його думку, дії з боку Нацтелерадіо. Тому суд виніс окрему ухвалу до Генеральної прокуратури України (ГПУ) про порушення кримінальної справи проти винних осіб.
В той же час Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення готова провести повторний прозорий, публічний і відкритий конкурс на частоти, які стали предметом судового розгляду. Конкурс буде відкритий, і в ньому зможуть взяти участь всі телеорганізації України, у тому числі ТВі і "5 канал". Враховуючи, що основною умовою конкурсу був саме розвиток інформаційного мовлення, "5 канал" матиме певні переваги, оскільки є виключно інформаційним каналом.
Відзначимо, 26 серпня ц.р. суд почав розгляд по суті претензій групи "Інтер" до Нацради з питань телебачення і радіомовлення про розподіл вільних частот.
Нагадаємо, підсумки конкурсу на вільні телечастоти в 67 містах Нацрада з питань телебачення і радіомовлення підбила в січні ц.р. У квітні група "Інтер" відмовилася від виграних на конкурсі 20 частот, заявивши, що рішення приймалося за відсутності кворуму. 8 червня ц.р. Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив вимоги U.A. Inter Media Group, визнавши результати конкурсу незаконними. До набрання рішення суду чинності ліцензії залишилися в розпорядженні телеканалів, які оскаржили судове рішення в КААС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас