Бойко: Україна розгляне питання повернення 12,1 млрд куб. м газу RUE лише після рішення українських судів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Україна розгляне питання повернення 12,1 млрд куб. м газу RUE лише після рішення українських судів

Енергетика
125
Кабінет міністрів України розгляне питання повернення 12,1 млрд куб. м природного газу швейцарській компанії RosUkrEnergo AG лише після підтвердження рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу українськими судами, заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко.
"Перш за все, своє слово повинен сказати суд, а потім уряд, нікуди не поспішаючи, розглядатиме можливість вирішення цієї суперечки в рамках судових рішень", - цитує його слова прес-служба Мінпаливенерго.
Бойко також повідомив, що уряд готовий розглянути різні можливості і варіанти вирішення цієї суперечки.
"Ми розглядатимемо різні можливості у вирішенні цієї суперечки, оскільки це імідж країни, і ми повинні будемо вирішити ці питання. Але лише після того, як скаже слово наш суд, тому що ми подали апеляцію і надали суду відповідні аргументи", - відзначив він.
Глава Мінпаливенерго в черговий раз підкреслив, що Україна бездумно не віддаватиме цей ресурс з балансу Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України".
"Як я вже повторював і говорив раніше, не буде типової передачі нашого ресурсу, який залишить нашу країну без газу", - підсумував Бойко.
Як повідомлялося, Стокгольмський арбітражний трибунал своїм рішенням від 8 червня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі у розмірі 1,1 млрд куб. м газу.
Згідно з рішенням, RosUkrEnergo повинна отримати від "Нафтогазу" 12,1 млрд куб. м природного газу не пізніше 1 вересня 2010 року (або іншої дати, спільно погодженої сторонами письмово).
RosUkrEnergo для виконання рішення Стокгольмського арбітражу в Україні подала позов до Шевченківського районного суду Києва, який своїм визначенням від 13 серпня підтвердив вердикт міжнародного арбітражу. "Нафтогаз" оспорив це визначення, подавши апеляцію.
RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних началах. Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) і Івану Фурсіну (10%). RosUkrEnergo в 2006-2008 рр. виступала монопольним постачальником природного газу до України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас