Газівники запевняють, що газ для населення подорожчає не значно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газівники запевняють, що газ для населення подорожчає не значно

Енергетика
2086
Збільшення цін на природний газ для населення не позначиться на добробуті українців, оскільки для переважної більшості українських сімей газ подорожчав менше ніж на 20 гривень на місяць, вважає голова Профспілки працівників газових господарств України Олег Агрба.
"За нашими підрахунками, для сімей, які живуть в багатоквартирних або приватних будинках, мають газові плити, газові колонки або газові котли і споживають до 2,5 тисяч кубометрів газу на рік, підвищення складе в середньому 19,5 гривень. За статистикою в цю категорію зараз входить понад 86% українських сімей", - сказав він в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".
За розрахунками Олега Агрби, для 40% жителів країни збільшення відпускної ціни газу пройде непомітно, оскільки з розрахунку на одну людину її зростання складе всього 5,2 гривень на місяць.
"Проте, для захисту малозабезпечених людей уряд, пам'ятаючи про свої соціальні зобов'язання, паралельно з підвищенням газових тарифів змінив порядок нарахування пільг і субсидій, що істотно спростило їх отриманню", - нагадав глава профспілки.
В той же час глава профспілки газівників відзначив, що навіть нинішнє підвищення цін не може повністю вирішити проблему фінансування реконструкції газорозподільних мереж. "Тих грошей, які зараз отримуватимуть газові компанії, навряд чи вистачить на ремонти", - підкреслив він.
При цьому Олег Агрба нагадав, що підприємства галузі часто змушені брати кредити лише для того, щоб оплачувати працю своїх співробітників.
"Через те, що ми не можемо платити людям гідну зарплату, галузь покидають найкращі спеціалісти. Сьогодні брак фахівців у галузі становить 40%. Підвищення цін на газ допоможе вирішити цю проблему, і зробити безпечним життя українських громадян", - підсумував глава профспілки.
Як повідомлялося, Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України з 1 серпня збільшила на 50% відпускних цін на природний газ для населення.
Зокрема, відпускна ціна на природний газ для абонентів, котрі споживають не більше 2,5 тисяч кубометрів газу на рік за наявності лічильника з серпня складає 725,4 гривень за 1 тисячу кубометрів, за відсутності лічильника - 798 гривень за 1 тисячу кубометрів. Ціна на газ для абонентів, які споживають не більше 6 тисяч кубометрів на рік за наявності лічильника складає 1098 гривень за 1 тисячу кубометрів, за відсутності лічильника - 1207,8 гривень за 1 тисячу кубометрів.
Ціна на газ для абонентів, які споживають не більше 12 тисяч кубометрів в рік за наявності лічильника складає 2248,2 гривен за 1 тисяча кубометрів, за відсутності лічильника - 2473,2 гривень за 1 тисячу кубометрів. Ціна на газ для абонентів, які споживають більше 12 тисяч кубометрів на рік за наявності лічильника складає 2685,6 гривень за 1 тисячу кубометрів, за відсутності лічильника - 2954,1 гривень за 1 тисячу кубометрів.
Український уряд відразу після рішення Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) про підвищення цін на газ для населення прийняв постанову, яка дозволить захистити найвразливіші верстви населення за рахунок субсидій, механізм отримання яких буде істотно спрощено.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас