Путін: Україна отримала "достатню" знижку на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Україна отримала "достатню" знижку на газ

Енергетика
979
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін вважає, що Україна отримала "достатню" знижку на газ після підписання "харківської угоди".
Про це він сказав в інтерв'ю російській газеті "Комсомольська правда" від 31 серпня.
"Ми продаємо газ Україні за європейською ціною. А зараз ще зробили знижку - від європейської формули скинули 100 дол. Ну куди ще? І так досить", - підкреслив Путін.
В той же час він вважає "нормальним", що керівництво України хоче домовитися про подальше зниження ціни.
"Ви знаєте: продавець хоче продавати дорожче, покупець завжди хоче купити дешевше", - сказав російський прем'єр.
Путін переконаний, що знижка, яку Україна отримує в обмін на продовження термінів базування Чорноморського флоту РФ в Криму, чимала. "Це дуже дорога ціна", - сказав він.
Він відзначив, що Росія пішла на такий крок з трьох причин.
"Перше міркування - питання стратегічного характеру. ВМС Росії традиційно присутні в Криму і Севастополі. І ми вважаємо, що РФ зацікавлена в своїй присутності там ще на достатній час", - сказав Путін.
"Друге - це зміцнює довіру між двома країнами. І це не просто держави. В Україні 17 млн., по-моєму, лише офіційно по перепису пишуться російськими. І кожен, напевно, практично говорить російською. І тому підтримувати такий рівень довірчості наших відносин міждержавних, включаючи військову компоненту, дуже важливо", - додав він.
За словами глави уряду РФ, третя причина - "це певною мірою підтримка самої України".
"Тому що ось ці 3-4 млрд. на рік, які Україна недоплачує Росії і які недоотримує російський бюджет, - це наш вклад у підтримку економіки дружньої нам держави. Ми вважаємо, що це вкладення в майбутнє. У майбутнє російсько-українських відносин", - підкреслив Путін.
Як повідомляв УНІАН, 21 квітня в Харкові Президент України Віктор Янукович і Президент Росії Дмитро Медвєдєв підписали угоду між Україною і РФ щодо питань перебування Чорноморського флоту на території України, яким передбачено базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. У обмін на цю угоду Україна добилася зниження ціни на російський газ на 30%, але не більше ніж на 100 дол. за тисячу кубометрів.
25 серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна наполягає на перегляді газових контрактів з Російською Федерацією і має намір переконати російську сторону в необхідності це зробити. "Ми ставимо за мету переглянути дуже невигідну для України угоду з Російською Федерацією і наполегливо переконуватимемо наших російських партнерів у необхідності це зробити", - сказав Азаров.
Глава уряду відзначив, що, в першу чергу, в контрактах необхідно переглянути формулу формування ціни на газ, що купується Україною в Росії.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас