Янукович наказав Кабміну стабілізувати продринок в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович наказав Кабміну стабілізувати продринок в Україні

Казна та Політика
415
Президент України Віктор Янукович підписав доручення відносно стабілізації ситуації на ринку продовольчих товарів, забезпечення доступності для населення товарів першої необхідності і недопущення необгрунтованого зростання цін. Про це повідомляє прес-служба Президента.
Згідно із документом, уряд разом з Антимонопольним комітетом України і регіональними органами виконавчої влади повинен терміново перевірити обгрунтованість стрімкого підвищення цін на продовольчі сільськогосподарські товари, зокрема на гречану крупу.
Миколі Азарову доручено до 10 вересня забезпечити інтервенцію на ринок продовольчих товарів за рахунок запасів Держкомрезерву і Аграрного фонду України, в першу чергу, продаж гречаної крупи. Уряд зобов'язаний забезпечити готовність інфраструктури для прийняття і зберігання урожаю гречаної крупи поточного року з мінімальними втратами.
Також урядовці повинні терміново провести переговори з країнами-експортерами гречаної крупи для забезпечення покриття попиту в Україні, розглянути питання введення дотації на посіви гречаної крупи і ф'ючерсних контрактів на закупівлю гречаної крупи Аграрним фондом у сільськогосподарських виробників. Окремо має бути розглянута можливість запровадження мита на експорт гречаної крупи відповідно до правил Світової організації торгівлі.
До кінця року Кабінет міністрів України зобов'язаний забезпечити складання довгострокових прогнозів балансів виробництва, вжитку і експорту-імпорту сільськогосподарської продукції з метою запобігання виникненню дисбалансів на продринках.
Нагадаємо, минулого тижня Азаров заявляв, що підстав для підвищення цін на продукти харчування, або їх дефіциту немає. За словами Азарова, в деяких ЗМІ поширюється інформація про можливий дефіцит гречки і її значне подорожчання. Тому він дав доручення місцевим органам влади, віце-прем'єрові Віктору Слауті, міністрові аграрної політики Миколі Присяжнюку, міністрові економіки Василю Цушку докласти всіх зусиль для стабілізації цін на продукти харчування.
"В державі досить запасів гречки, зерна, інших продовольчих товарів, аби компенсувати невелике скорочення урожаю ц.р., викликане аномальною посухою. Жодних підстав для стрибка цін, а тим більше для дефіциту товару абсолютно немає", - сказав він.
В свою чергу в.о. глави Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Попов заявляв, що в Києві немає дефіциту гречки. "У нашій державі, насправді, зібраний і ще збирається достатній урожай, аби не лише забезпечити попит усередині країни, але і експортувати дану продукцію за кордон. Тобто, на сьогодні немає взагалі жодних передумов до зростання цін, і я б дуже просив шанованих киян не піддаватися подібним провокаціям", - зазначив Попів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас