Банк Японії робить замало і занадто пізно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії робить замало і занадто пізно

Казна та Політика
249
Рішення Банку Японії про збільшення обсягів кредитування банків є недостатнім і невчасним, і тому зміцнення іни навряд чи удасться зупинити без додаткових активних заходів, вважає колишній член ради японського ЦБ Нобуюкі Накахара.
Банк Японії на позачерговому засіданні в понеділок прийняв рішення розширити програму кредитування, що має підтримати економіку і припинити зростання курсу єни. Глава ЦБ Масаакі Сіракава пообіцяв вжити додаткових заходів у разі потреби.
"Анонсовані заходи не мають сенсу і не можуть зупинити зростанняєни", - заявив Накахара в інтерв'ю агентству Bloomberg.
Обсяг кредитної програми, що складав 20 трлн єн ($233 млрд), збільшується на 10 трлн єн - до 30 трлн єн, термін дії кредитів, які видаватимуться з додаткових коштів, подовжується з 3 до 6 місяців.
Кредитна програма, рішення про розширення якої було прийняте ЦБ, спочатку була запущена в грудні минулого року з метою запобігання зростанню курсу єни.
На думку Накахарі, для відновлення економіки країни і забезпечення стійкого зростання "перш за все потрібно поставити на ноги експортерів".
"Якщо Банк Японії опустить відсоткову ставку до нуля, то різниця між відсотковими ставками Японії і США продовжить звужуватися, що тягнутиме курс єни до долара вниз. Тому зниження відсоткової ставки до нуля є обов'язковою умовою обмеження зростання єни", - додав експерт.
В понеділок японський ЦБ залишив базову відсоткову ставку з кредитів overnight на рівні 0,1%. Щомісячний обсяг викупу держоблігацій був підтверджений на рівні 1,8 трлн єн.
Між тим Накахара упевнений, що прямі покупки держбондів слід збільшити ще на 500 млрд єн на місяць, оскільки це забезпечить фінансування різних державних програм.
"В цілому Японія не може жити без витрат компаній і уряду", - зазначив експерт.
Єна у вівторок продовжила зростання до долара і євро, не дивлячись на заходи, що робляться в Японії. Вартість японської валюти відносно долара зросла до 10:04 мск до 84,15 єни в порівнянні з 84,62 на кінець попередньої сесії. У парі з євро єна подорожчала до цього часу до 106,36 проти 107,14 єни на закриття ринку в понеділок.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас