"Ъ": Німеччина стане частиною системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Німеччина стане частиною системи

Енергетика
682
Німеччина готова інвестувати в модернізацію української газотранспортної системи. Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вчора повідомила, що переговори про це почнуться в Києві восени. У Мінпаленерго заявляють, що бачать як мінімум два шляхи залучення німецької допомоги - через експортні кредитні агентства або шляхом включення до СП з "Газпромом" компанії E.ON Ruhrgas. Експерти вважають реальними лише перший варіант.
Вчора федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що німецька сторона готова інвестувати в реконструкцію української газотранспортної системи (ГТС). За її словами, восени в Києві відбудеться українсько-німецький енергетичний форум, в рамках якого сторони обговорять актуальні питання в цій сфері. У прес-службах Кабміну і Мінпаленерго коментувати заяви Меркель не стали.
Програма модернізації газотранспортної системи, затверджена урядом, передбачає інвестиції в на $2,57 млрд. Фінансувати її планувалося за рахунок кредитних коштів, які Євросоюз обіцяв виділити в березні минулого року (загальна сума - $2 млрд), і коштів "Нафтогазу". У липні єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що ухвалення закону про лібералізацію ринку газу, що передбачає розділення "Нафтогазу" на добувний і транспортний підрозділи, дає європейським банкам чіткі підстави для ухвалення рішення про вид і обсяг допомоги. За його словами, висновки про те, що технічно необхідно зробити для реконструкції ГТС, з'являться до грудня 2010 року.
За словами високопоставленого джерела в Мінпаленерго, восени Україна має намір запропонувати дві шляхи залучення німецьких інвестицій. "Ми розраховуємо, що німецьке державне експортне кредитне агентство Hermes забезпечить гарантіями кредити, які ми залучатимемо на модернізацію. При таких гарантіях фінансування буде отримано практично із стовідсотковою вірогідністю і в стислі терміни", - пояснили в Мінпаленерго. Співрозмовник нагадав, що Hermes і італійське агентство SACE раніше забезпечили залучення кредиту на суму 3,1 млрд євро для будівництва газопроводу Nord Stream. Ще один варіант співпраці - входження найбільшої німецької газової компанії E.ON Rurghas до складу СП з управління українською газотранспортною системою. "Ми маємо намір зробити відповідну пропозицію 'Газпрому' і E.ON Ruhrgas", - пояснив співрозмовник У E.ON Ruhrgas і "Газпромі" коментувати ініціативу Мінпаленерго не стали.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський вважає, що оптимальним варіантом для України є залучення кредитних коштів: "Це дозволить модернізувати ГТС і витрачати на прокачування не 7, а 4 млрд кубометрів газу. За рахунок економії за п'ять-сім років ми повернемо кредитні кошти". При цьому варіант з об'єднанням трьох структур в СП Пашинський називає маловірогідним, оскільки "Газпром", на його думку, не погодиться ділити контроль над ГТС з Німеччиною. "В цілому стратегія 'Газпрому' має на увазі, де це можливо, самостійну участь в проектах без залучення третіх країн", - погоджується Максим Шєїн з ДІК "Брокеркредитсервіс".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас