МВФ розширить антикризовий інструментарій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ розширить антикризовий інструментарій

Казна та Політика
429
Международний валютний фонд (МВФ) повідомив в понеділок, що ввів новий тип кредитів, аби полегшити ширшому колу країн, що розвиваються, створення "фінансової подушки" на випадок криз.
Нова Превентивна кредитна лінія (Precautionary Credit Line) надаватиметься країнам, які проводять розсудливу політику, але мають проблеми в одній з ключових областей - наприклад, в банківському секторі, у сфері монетарної політики або платіжного балансу, і тому уразливі в умовах кризи, говориться в повідомленні МВФ.
Такі країни можуть не повною мірою відповідати критеріям існуючих антикризових кредитних програм Фонду, перш за все Flexible Credit Line; кредит цим країнам може надаватися за умови, що МВФ вестиме регулярний моніторинг прогресу в проблемних секторах.
Країни-позичальники отримуватимуть доступ до нової кредитної лінії, але мають право не використовувати її, якщо у результаті у них не виникне такої необхідності, і в цьому випадку - не платити відсотки з позики.
Одночасно МВФ розширив термін і обсяг Flexible Credit Line, яка була запущена торік з метою створення оперативних антикризових механізмів для країн, які відповідають всім основним вимогам Фонду у сфері економічної політики. Від таких країн МВФ, як правило, не вимагає змін в економічній політиці.
Розширення інструментів МВФ, котрі відіграють роль антикризової страховки, повинно допомогти країнам своєчасно застосовувати ці механізми для боротьби з кризами. На думку директора-розпорядника МВФ Домініка Стросс-Кана, доступність цих кредитів для ширшого кола країн сприятиме створенню у світі міцнішої фінансової системи.
За прийнятим рішенням, термін Flexible Credit Line подовжується до 1-2 років з колишніх шести місяців - роки, знімається обмеження на обсяг лінії у розмірі 1000% від квоти даної країни.
Обсяг Precautionary Credit Line, яка буде доступна ширшому колу країн, ніж Flexible Credit Line, може досягати 500% від квоти з можливістю збільшення до 1000% після перших 12 місяців.
Поки Flexible Credit Line скористалися три країни - Мексика, Польща, Колумбія.
МВФ, як повідомляє The Wall Street Journal, працює зараз також над "глобальним стабілізаційним механізмом", яким зможуть користуватися відразу групи країн. Причому в ці групи можуть включатися країни, які самі і не зверталися до МВФ. Це дозволить, зокрема, уникнути в країнах побоювань, що використання кредиту МВФ завдає удару по їх репутації на фінансовому ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас