Молочний брат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молочний брат

Аграрний ринок
2172
Хоча споживання молочних продуктів в Україні зменшилось навіть у порівнянні з минулим кризовим роком, переробники скаржаться на зростання дефіциту сировини. Вартість літра сирого молока вже перевищила 4 грн., А до середини осені, швидше за все, подорожчає до 5 грн. Парадокс пояснюється підвищенням апетитів росіян, які знову допустили наших молочників до свого столу. А українським споживачам варто готуватися до чергового витка цін на молочні продукти та погіршення їх якості.
Вітчизняна корівка знову стає золотою дійною коровою. За інформацією директора агентства "Інфагро" Василя Вінтоняка, за останній місяць літр молока у приватників подорожчав з 1,5 до 2 грн., В господарствах - з 2,8 до 4 грн. І це при тому, що літо традиційно вважається сезоном великих удоїв і ціни в цей час року, як правило, не переглядаються. У колишні роки апетити селян починали зростати лише з вересня-жовтня. Але через спеку цього літа продуктивність молочного стада знизилася на 10%, а через зменшення поголів'я, яке досі триває, впали і кількісні показники. За даними Державного комітету статистики, з січня по липень виробництво молока зменшилось на 3,3% - до 6,7 млн т.
Найбільш стрімко цей процес іде в приватному секторі, який на 80% забезпечує потреби переробників у сировині. Там за півроку виробництво знизилося більш ніж на 4%.
Потреби ринку за цей час склали 8 млн т, що на 10-15% більше, ніж за аналогічний період минулого сезону. При цьому всередині країни споживання молочної продукції продовжує падати (у порівнянні з минулим роком воно знизилося на 4%, цільномолочної продукції і на 10-15% з твердих сирів). Але потепління в українсько-російських відносинах, а також продовольчий дефіцит в РФ знову відкрили кордон нашим молочникам. За словами пана Вінтоняка, комбінати експортують до сусідньої держави рекордні обсяги сирів - по 6-7 тис. т на місяць.
Ціни там зараз вкрай вигідні - від $ 5,5 тис. / т, тому експорт має хороші шанси на зростання. Зрозуміло, що за таких розцінок сировари готові платити за сировину буквально будь-які гроші, приводячи галузь в нові молочні війни. Виконавчий директор групи компаній "Агрополіс" (ТМ "Щедрий вечір") Руслан Качанов говорить, що в літньому дефіциті сировини винні і виробники морозива. Через спеку попит на їхній товар виріс в кілька разів, що змусило їх збільшити закупівлі як свіжого, так і сухого молока та вершкового масла.
Судячи з усього, нинішні ціни далеко не граничні. Уже до середини осені літр сирого молока, ймовірно, подорожчає до 5 грн., Але при цьому пропозиція ще більше зменшиться. Багато в чому ціни розкручують самі переробники, які сьогодні намагаються запастися сировиною, закуповуючи його у великих обсягах, щоб, переробивши в сухе молоко, мати запас на зиму. Подорожчання сировини вже позначилось і на вартості готової продукції в українському роздробі. З початку серпня цільномолочна група подорожчала на 10-15%, а сири подорожчали на 7-10%.
Дорога сировина і її дефіцит на ринку ризикують остаточно закріпити за Україною статус імпортера молока. Якщо раніше країна експортувала до 80 тис. т сухого молока на рік, то в цьому, швидше за все, буде його ввозити.
"У нас молоко коштує на чверть дорожче, ніж у тій самій Європі. Відповідно, вітчизняне сухе молоко неконкурентоздатне, так що його експорту зараз практично немає. Більш того, щоб закрити сировинний дефіцит, багато компаній готові закуповувати імпортне сухе молоко", - розповідає заступник генерального директора з маркетингу ВАТ "Жашківський молокозавод" Світлана Рубашевська.
Окремі партії імпортного сухого молока надходили в Україну і раніше. Його закуповували в Білорусі, спокушаючи доступними цінами ($ 1,7 тис. / т). Звідти ж везли й вершкове масло, яке навіть з урахуванням доставки виходило дешевшим за вітчизняне ($ 1,8 тис. / т проти $ 2,5 тис. / т). Але в нинішньому році дешева сировина у сусідів закінчилось. Різке збільшення попиту на продовольство з боку Росії дозволило білорусам підняти розцінки в 2,5-3 рази. Сухе молоко, приміром, вони продають вже по $ 4,5 тис. / т.
На європейському ринку ще можна знайти окремі партії товару по $ 3 тис. / т, але кардинально питання сировинного дефіциту в Україні вони не вирішать. Так що, за прогнозами Василя Вінтоняка, зростання цін на молочну продукцію у вітчизняному роздробі продовжиться. До кінця року вона може подорожчати ще на 10-15%. Ціновий ажіотаж може призупинити хіба що імпорт товару з Європи. Навесні, коли сировари підняли ціни на свою продукцію до небес, український роздріб вже пробував частково замінити її європейською, зокрема польськими сирами, що в підсумку змусило наших виробників знизити розцінки.
Судячи з усього, аналогічна ситуація повториться вже восени. "Польський сир "Гауда" або "Едам" коштує $ 4,5 / кг. Навіть з урахуванням транспортування і розмитнення в Україну він вийде вартістю 47 грн. / кг, тоді як оптові ціни наших сироварів стартують із 50-52 грн. / кг" , - пояснює пан Вінтоняк. Тому вітчизняні виробники, які переважно орієнтуються на небагатих українців і не мають можливості щомісяця коригувати відпускні ціни, з чистою совістю продовжать експерименти з рецептурою молочних продуктів, замінюючи молочні жири соєвим і пальмовою маслами.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас