Робота над помилками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота над помилками

Казна та Політика
898
Нетривале затишшя на виборчому фронті закінчилось. Через місяць після підписання скандального закону про місцеві вибори Віктор Янукович вирішив його переписати. Головним чином, щоб усунути перешкоди для участі в осінній кампанії таким політичним силам, як "Сильна Україна", "Фронт змін" і менш популярним опозиційним партіям правого спрямування. За допомогою нових правил в ПР мають намір знизити шанси "Батьківщини" на успіх 31 жовтня, а заодно підлити масла у вогонь міжусобиці в таборі опонентів.
ПР дає задній хід
Віктор Янукович озвучив свій намір переписати виборчі правила 23 серпня. Приводом для цього, за словами Президента, стала негативна оцінка, "що склалася в суспільстві і політикумі", щодо деяких норм Закону "Про вибори депутатів ВР АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (№ 2487-V). Вже через два дні після цього у Верховній Раді за ініціативою ПР було зібрано необхідну кількість депутатських підписів для проведення позачергової парламентської сесії. Ще через день спікер Володимир Литвин підписав відповідне розпорядження про проведення сесійного засідання ВР 30 серпня.
Паралельно в парламенті було зареєстровано два проекти змін до закону про місцеві вибори авторства лідера фракції ПР Олександра Єфремова і представника парламентської опозиції Арсенія Яценюка. Власний проект змін обіцяв внести і сам глава держави, проте його цілком влаштували плоди творчості пана Єфремова.
У "регіоналів" дійсно були досить вагомі причини, щоб повернутися до доопрацювання виборчого законодавства. Підписаний наприкінці липня закон, за яким повинен був пройти свято демократії 31 жовтня, викликав невдоволення міжнародних організацій, а також експертів з ЄС і США. Згідно з висновками Міжнародного республіканського інституту і Національного демократичного інституту, які очолюють сенатор Джон МакКейн та екс-держсекретар Мадлен Олбрайт відповідно, документ обмежує право опозиційних партій на участь у виборчому процесі. З огляду на і без того підмочену репутацію нинішньої влади у світлі останніх скандалів в Україні навколо свободи слова та свободи зібрань, в Адміністрації Президента вирішили нікого не провокувати.
Але, мабуть, більш вагомим аргументом на користь перегляду виборчого закону стало те, що нові правила організації народного волевиявлення, які порушують інтереси партнерів ПР із "Сильної України" Сергія Тігіпка, могли спровокувати розрив ситуативного союзу двох політичних сил. В іншій ситуації "регіоналів" навряд чи засмутили б такі перспективи. Але зараз, коли рейтинги партії влади почали знижуватися, кожен багнет знову на рахунку.
Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, проведеними Центром Разумкова в першій половині серпня, рівень підтримки діяльності Президента серед виборців в порівнянні з травневим результатом впав приблизно на 8% (з 63,5 до 55,1%). І хоча зниження позитивної оцінки діяльності характерне і для пана Тігіпка (з 69,9% у травні до 59,8% у серпні), у разі переходу Сергія Леонідовича в опозицію ці втрати можуть зрости в найкоротші строки, впевнені соціологи. Але такий сценарій розвитку двосторонніх відносин поки невигідний ні Партії регіонів, ні "Сильній Україні".
Крім того, на Банковій спохопились, що усунення конкурентів БЮТ за допомогою норми, яка забороняє брати участь у виборах місцевим організаціям, зареєстрованим менше ніж за 365 днів до дня голосування, може завдати шкоди і самій ПР. Адже одним адміністративним ресурсом у "помаранчевих" регіонах (на заході та в центрі країни) перемогти не так просто. А якщо проти "Батьківщини" буде діяти "Фронт змін" і інші партії з демократичного табору, такі, як "За Україну!" В'ячеслава Кириленка, "Громадянська ініціатива" Анатолія Гриценка та ін, то шанси взяти під контроль більшу кількість депутатських мандатів для ПР як монолітної партії влади збільшаться.
Та й місцевим "синьо-білим" буде набагато простіше залучати в лояльну більшість у місцевих радах представників нових політичних сил, ніж бійців Тимошенко. До такої думки керівництво "регіоналів" підштовхнув, зокрема, той факт, що на тлі падіння довіри до лідерів ПР ставлення виборців до Юлії Тимошенко за останні місяці не змінилося. Так, згідно з опитуванням Центру Разумкова, загальний рівень підтримки її дій в порівнянні з травнем збільшився на 2% (цілком підтримують 10,5%, окремі дії - 21,9%) і на 1% знизилася кількість тих, хто не підтримує заходи, що вживаються Юлією Володимирівною (з 63,7 до 62,5%). Динаміка популярності Юлії Тимошенко перебуває в межах соціологічної похибки, але в будь-якому разі нічого хорошого "синьо-білим" не обіцяє.
Примітно, що лідер "Фронту змін" запропонував на розгляд Ради свій варіант поправок до закону про місцеві вибори першим, ще 21 серпня, коли про намір Віктора Януковича переписати згаданий документ стало відомо лише неофіційно. Цей факт побічно підтверджує чутки про те, що між "регіоналами" і партією Арсенія Петровича досягнуто згоди щодо координації дій, у тому числі на виборах. І головним об'єктом, проти якого буде надіслано таке співробітництво, ймовірно, стане БЮТ. Адже майбутні вибори для "Фронту змін" - це можливість перехопити пальму першості в опозиційному таборі, а для ПР - суттєво послабити "біло-сердечних" опонентів.
Тактичний розворот
Крім зняття вже згаданого обмеження (заборона на участь у виборах місцевим організаціям, зареєстрованим менше ніж за рік до дня голосування), представники коаліції також мають намір доповнити норму, що регулює формування виборчих комісій. ПР готова підтримати запропоновані Олександром Єфремовим у законопроекті № 7043-1 зміни, якими за позапарламентськими партіями закріплюється право на представництво в територіальних виборчих комісіях (не більше однієї людини). Новий варіант цієї статті передбачає, що кожна з парламентських фракцій отримує по три місця в ТВК (всього 15), ще три будуть розподілені між представниками позапарламентських фракцій. Ніяких інших фундаментальних поправок по суті закону не запропоновано.
Але, за даними "ДС", сьогодні до поправок Єфремова додасться ще одна, яка передбачає право на створення іменних політичних проектів під вибори, хоча шанси на її прийняття невеликі. Адже за останні місяці багато представників місцевих політичних еліт, до цього позиціонували себе незалежними кандидатами, вже встигли визначитися з політичною силою, під крилом якої підуть на вибори. І вибір цей у більшості випадків був зроблений саме на користь ПР. З іншого боку, така поправка може дещо остудити раптово виниклу любов місцевого політикуму до "регіоналів", що здатне негативно вплинути на електоральний результат партії влади.
Законопроект Арсенія Яценюка № 7043, крім першої новації, запропонованої Олександром Єфремовим, передбачає відміну права Центрвиборчкому скасовувати рішення ТВК в день голосування. Також лідер "Фронту змін" пропонує змінити процедуру прийняття рішення членами виборчих комісій. Діюча норма статті 27 закону про місцеві вибори передбачає, що підсумки голосування підбиваються простою більшістю присутніх на засіданні членів виборчої комісії. Арсеній Петрович пропонує, щоб таке рішення приймалося голосами двох третин членів виборчкомів від усього складу комісії. Також він ініціює закріплення в новій редакції документа зобов'язання провести наступні вибори за відкритими списками, тобто на основі попереднього конкурсу кандидатів всередині партій - учасників виборчого процесу. І це єдина норма, яку теоретично можуть підтримати депутати від ПР з тієї простої причини, що вона ні до чого особливо не зобов'язує, адже для її реалізації все одно треба буде знову змінювати виборче законодавство.
Другий шанс
З прийняттям запропонованих Партією регіонів поправок до закону про проведення виборів до місцевих рад політичні розклади на місцях можуть істотно змінитися. У першу чергу від нової редакції документа виграють Арсеній Яценюк та його "Фронт змін". За даними Міністерства юстиції, сьогодні ця політична сила має 650 партійних організацій по всій країні, які отримають право висувати своїх кандидатів у депутати і мери, хоча раніше таку можливість мали лише 19. Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, які проводив центр СОЦИС, партія Яценюка в цілому по країні може розраховувати на 5% депутатських мандатів. Найбільша кількість прихильників вона має на заході (10%) і в центрі країни (7%). Але починати виборчу кампанію Арсенію Петровичу у регіонах доведеться фактично з нуля. Адже після президентських виборів особливої активності на місцях "Фронт змін" не проявляв.
Для порівняння: "Сильна Україна" Сергія Тігіпка, формально перебуваючи у владі, вже два місяці запрошує українців поповнювати її лави. А в серпні була запущена передвиборна новація - праймеріз. Популярність "Сильної України" в цілому по країні СОЦІС зафіксував на рівні 10%, а в центрі і на півдні - 13 і 11% відповідно. З прийняттям поправок до закону про вибори, які дозволять усім 785 місцевим організаціям цієї партії (раніше таке право мали лише 427) висувати кандидатів у депутати і мери, ця політична сила лише додасть у вазі, а отже, зможе розраховувати на більший урожай голосів, склавши в центральних областях країни сильну конкуренцію "Батьківщині". Поки дітище Юлії Тимошенко випереджає тут політпроект Сергія Тігіпка всього на 5%. Також неприємностей блоку Тимошенко у разі ухвалення поправок Олександра Єфремова до закону про вибори до місцевих рад додасть партія "За Україну!" В'ячеслава Кириленка. Адже зміна виборчих правил дозволить ще 200 її місцевим організаціям (разом близько 400) взяти участь у кампанії.
У результаті конкуренція на електоральному полі "помаранчевих" політичних сил суттєво посилиться. Тому депутати від БЮТ далеко не в захваті від нових законодавчих ініціатив Президента, тим більше що серйозно до початку виборчих перегонів у блоці поки не готувалися. Отже, майбутня виборча кампанія загрожує для опозиції новими війнами компроматів, взаємних звинувачень і втратою частини виборців. Якщо, звичайно, опоненти влади в найкоротші терміни не вигадають нової формули дружби демократичних сил.
Ярема Городчук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас