Експерти: На тлі випуску ПДВ-облігацій може знизитись інтерес до ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: На тлі випуску ПДВ-облігацій може знизитись інтерес до ОВДП

Казна та Політика
232
На тлі випуску ПДВ-облігацій вірогідне зниження інтересу до аукціону із розміщення внутрішньої державної позики (ОВДП), яка повинна пройти на цьому тижні.
Така думка міститься в аналітичному огляді компанії Astrum Investment Management.
Аналітики зазначають, що минулого тижня уряд залучив в результаті розміщення ОВДП 1,4 млрд. грн. Було продано лише дві серії паперів, з терміном обігу 6 і 12 місяців, тоді як попит на середньострокові облігації був відсутній. Несподіваним можна вважати лише зростання прибутковості на короткому кінці кривої на 50 базисних пунктів - ставка відсікання із шестимісячних облігацій була встановлена на рівні 9,5%, і уряд задовольняв лише мінімальні заявки.
Як вважають аналітики, зниження попиту на короткі ОВДП пов'язане із скороченням ліквідності банківської системи, яке спостерігається впродовж серпня. На момент проведення аукціону залишки на кореспондентських рахунках українських банків в НБУ складали 22,2 млрд. грн., що на 5 млрд. грн. менше в порівнянні з датою попереднього аукціону і на 12 млрд. грн. менше пікових значень середини липня. Найбільший обсяг коштів (1,1 млрд. грн.) був притягнений за допомогою продажу 12-місячних ОВДП. При цьому концентрація заявок була дуже високою. Середньозважений рівень прибутковості склав 10,99%, тоді як ставка відсікання була встановлена на рівні 11%.
Аналітики передбачають, що завтрашній аукціон із розміщення ОВДП буде менш успішним для уряду. Ліквідність банківської системи продовжує танути, скоротившись до 20,4 млрд. грн., що чинитиме тиск на попит на короткому кінці кривої. При цьому основним чинником низького попиту на аукціоні у вівторок стане емісія ПДВ-облігацій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас