Китайські банки розпухають від прибутку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські банки розпухають від прибутку

Казна та Політика
813
Кредитний бум у КНР, що почався ще до світової фінансової кризи, приніс свої плоди: прибутки в банківському секторі зростають як на дріжджах - хорошим показникам не заважають навіть втрати із кредитів. Проте бурхливе зростання кредитування призвело до збільшення неповернень і скорочення власного капіталу китайських банків, а можливості його поповнення за рахунок приватних інвесторів практично вичерпані.
Чистий прибуток банку ICBC склав в першому півріччі 84,6 млрд юанів (12,4 млрд дол.), що на 27% більше, ніж за аналогічний період минулого року. На думку аналітиків, в ICBC хороші шанси третій рік поспіль стати найприбутковішим банком у світі. В цьому ICBC не одинокий - високі прибутки показує весь китайський банківський сектор. В порівнянні з першим півріччям 2009 року, загальне зростання доходів китайських банків за шість місяців цього року склало 20-30%. "Макроекономічні показники Китаю такі, що я передбачаю продовження тенденції до зростання прибутків в банківському секторі", - вважає аналітик банківського сектора Bank of Communications Сю Веньбін.
Головна причина зростання прибутку китайських фінансових інститутів полягає в тому, що вони, керуючись волею уряду, посилено кредитували економіку з початку світової економічної кризи. У 2009 році видача нових кредитів зросла на третину, що, зрозуміло, позначилося і на зростанні доходів. Проте картина не так хороша, як здається на перший погляд. "Зростання прибутку банківського сектора буде короткостроковим. Воно відображає, перш за все, зростання видачі кредитів торік. Цього року банки КНР стримали свою активність на кредитному полі, що призведе до зниження їх доходів в 2011 році", - сказала РБК daily економіст Chatham House Ванесса Россі. Крім того, кредитний бум став причиною зростання втрат, пов'язаних з неповерненнями. Завдяки своєчасному посиленню умов видачі кредитів фінансові інститути змогли підстрахуватися від втрат з іпотечних боргів, проте загальну картину зіпсували китайські муніципалітети, які протягом останніх років займалися реалізацією масштабних інфраструктурних проектів на позикові кошти. Проте багато хто з них доки не приносить запланованої віддачі, і, за даними Комітету з банківського нагляду, 23% пов'язаних з ними кредитів відносяться до категорії проблемних. Ситуація настільки серйозна, що нею почали перейматись і в Міністерстві фінансів КНР.
Кредитный бум і пов'язані з ним втрати привели до помітного скорочення власного капіталу китайських банків. Аби поповнити свої резерви, цього року кредитні організації активно продавали акції і облігації, заробивши на цьому приблизно 60 млрд дол. Той же ICBC на цьому тижні збирається розмістити свої конвертовані облігації на 3 млрд дол. Втім, можливості ринків капіталу небезмежні, тому активність банків на цьому полі вже згасає. Тим часом виручених ними коштів виявилося недостатньо, аби поповнити всі витрати. Як вважають аналітики гонконзького відділення Credit Suisse, банки залучили на ринку лише половину необхідного. Те, що залишилося, повинна надати вже держава - цим зараз якраз і займається державна інвесткомпанія Central Huijin Investment, яка поступово збільшує свою частку у фінансових інститутах, надаючи їм кредити в обмін на акції.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас