Зернові без кордонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зернові без кордонів

Аграрний ринок
668
Сподівання українських зернотрейдерів на обмеження експорту зернових з боку уряду не виправдались. У п'ятницю віце-прем'єр Віктор Слаута заявив, що причин для квотування експорту немає. Українським експортерам невигідно вивозити з країни зернові за старими контрактами при зростанні світових цін на них. Втім, обмеження експорту однозначно спричинило б жорсткі санкції з боку СОТ, стверджують експерти.
Кабінет міністрів доки не має наміру вводити квоти на експорт зерна, як планувалося раніше, повідомив в п'ятницю віце-прем'єр з питань агропромислового комплексу Віктор Слаута. За його словами, зернотрейдери пропонували уряду ввести квоти на експорт зерна з 15 вересня: "Доживемо до 15 вересня, і, якщо нічого не станеться, хай ринок собі вільно працює". Квотування експорту може бути введено в разі різкого підвищення цін на світових ринках і при спекулятивних процесах усередині країни, додав віце-прем'єр.
Тим часом вартість зернових на світових ринках продовжує зростати. Наприкінці минулого тижня Міжнародний зерновий союз (IGC) в черговий раз знизив прогноз світового урожаю пшениці на 1,1% - до 664 млн т. Попит, як очікується, буде рекордним - 657 млн т. Ринки відразу ж відреагували на прогноз IGC - в четвер і п'ятницю пшениця знов дорожчала. Лише за п'ятницю ціни на пшеницю з постачанням в грудні на товарній біржі Чикаго зросли на 1% - до $6,95 за бушель (більш $255/т).
В Мінагрополітики стверджують, що Україна експортує зерно в штатному режимі. "Ніхто нікого не затримує, кораблі із зерном йдуть на експорт", - заявив Віктор Слаута. Хоча дані самого міністерства свідчать про різке зниження експорту в липні-серпні - близько 2 млн т проти 3,7 млн т роком раніше. За словами заступника міністра аграрної політики Євгена Лаврова, зараз в портах чекають експорту 1,3 млн т зернових, а на 23 судах знаходяться 0,264 млн т. "Фактично експорту немає і не передбачається. Зерно продовжує простоювати в портах, зернотрейдерам не дають його вивозити", - говорить гендиректор компанії "Волари" Юрій Гордейчук.
За словами Лаврова, Мінагрополітіки підтверджує переглянутий недавно прогноз експорту зерна в 2010/11 маркетинговому році - близько 15 млн т при урожаї 40,8 млн т. "При збереженні таких темпів експорту (близько 1 млн т зерна на місяць) підстав для введення яких-небудь обмежень немає", - підкреслив Євген Лавров. Урожай зернових і зернобобових в Україні на 26 серпня склав 29,2 млн т, що на 21% менше, ніж 26 серпня 2009 року.
Насправді у вільному вивезенні пшениці з країни зараз не зацікавлені і учасники ринку. Це вони запропонували уряду ввести тимчасову заборону на її експорт, що дозволило б їм скористатися правом розірвати невигідні договори, пояснивши це форс-мажорними обставинами, і переукласти їх за вигіднішими цінами. Офіційно коментувати питання квотування зернотрейдери відмовляються.
Директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка зазначає, що уряд не йде на пряму заборону експорту через можливі санкції з боку СОТ. "Об'єктивних причин для квотування в Україні зараз немає, - говорить він.- Уряд не повинен підставляти себе через те, що зернотрейдери уклали колись невигідні контракти, хоча на той момент негативні прогнози на світовому ринку вже звучали".
Керуючий партнер юрфірми D&D Lawyers Віктор Довгань упевнений, що відмова від введення обмежень експорту убезпечить Україну від позову до органів СОТ з вирішення торговельних суперечок. "Позов на дії України в разі введення квотування експорту зерна вже планували подати, зокрема впливові країни. Розгляд такої справи проходив б в максимально короткі терміни, а санкції відносно України могли б бути дуже жорсткими - аж до введення заборони на експорт продукції ключових для нас галузей", - заявив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас