Білорусія акціонувала Беларуськалій напередодні його приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія акціонувала Беларуськалій напередодні його приватизації

Казна та Політика
161
"Беларуськалій" перетворений з республіканського унітарного підприємства у відкрите акціонерне товариство з 100%-но. часткою держави, повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" в Держкомітеті майна (ДКМ) Білорусії.
Наказ голови ДКМ N288 про створення ВАТ в процесі приватизації РУП ВО "Беларуськалій" підписаний 27 серпня 2010 року.
Представник ДКМ підкреслив, що "Беларуськалій" є найбільшим АТ за всю історію приватизації в Білорусії. Статутний капітал товариства сформований у розмірі 5 трлн 970 млрд 123 млн 852 тис. білоруських рублів, номінал 1 акції - 3 млн 476 тис. біл. рублів.
Раніше повідомлялося, що в липні цього року РУП "Виробниче об'єднання "Беларуськалій" було внесене до плану приватизації об'єктів, що перебувають у республіканській власності, на 2008-2010 роки. Раніше виробництво калійних добрив законодавчо було виведене з переліку об'єктів, що перебувають у винятковій власності держави.
Також "Беларуськалій" був внесений президентом в перелік стратегічних АТ, акції яких не можуть бути продані членам трудового колективу на пільгових умовах, хоча, в принципі, така пільга передбачена чинним законодавством.
Практика відмови від пільгової приватизації застосовується в Білорусії по відношенню до активів, що реформуються, які становлять високий інтерес для інвесторів.
Перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко раніше заявляв, що Мінськ готовий продати міноритарну частку в "Беларуськалії" за $6-7 млрд.
В той же час, на початку серпня він сказав, що уряд республіки не бачить термінової необхідності у продажу пакету акцій "Беларуськалію" після завершення його акціонування, оскільки це успішне підприємство, яке самостійно реалізує свої інвестпроекти.
"Я думаю, що поки це питання обговорюватися не буде, і вважаю, що уряд зараз на це не піде, момент не найвдаліший", - відзначав він.
Інтерес до приватизації цього підприємства вже проявила Індія і китайська корпорація CITIC. Білоруська сторона вважає китайських покупців білоруських калійних добрив найбільш вірогідними інвесторами в придбання міноритарної частки "Беларуськалію".
В кінці липня російські ЗМІ заявили, що російський бізнесмен, співвласник ВАТ "Уралкалій" Сулейман Керімов зацікавлений в покупці контрольного пакету "Беларуськалію" і нібито провів з владою Білорусії відповідні переговори. Проте цю інформацію категорично спростували як в білоруському уряді, так і в галузевому концерні "Белнефтехім".
Президент Білорусії Олександр Лукашенко минулої п'ятниці заявив, що загальна вартість "Беларуськалію" складає не менше $30 млрд, і повідомив, що він відмовився від продажу компанії за $7,5 млрд.
"Уралкалій" (РТС: URKA) і "Беларуськалій" в 2005 році створили спільного трейдера - ЗАТ "Білоруська калійна компанія" (БКК). Через БКК "Уралкалій" і "Беларуськалій" спільно забезпечують 30% постачань хлористого калію на світовий ринок.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас