Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
510
Мусуються чутки про можливе затримання Турчинова. Колесников покритикував проект Податкового кодексу. Росіяни обіцяють дешевий газ в обмін на Нафтогаз, Азаров їм вірить?..
Президент і лідер БЮТ стали хедлайнерами святкування Дня Незалежності в Україні. Віктор Янукович не лише публічно проявив готовність змінити систему влади через “вдосконалення Конституції”, але і пообіцяв не допустити тиску на медіа. Схоже, напередодні відвідин Берліна український президент створює сприятливий фон, щоб уникнути непростої розмови про дотримання європейських норм демократії.
Віктор Федорович запевнив учасників святкування 19-ї річниці проголошення незалежності на Майдані, що забезпечить вільні і демократичні місцеві вибори. Заради внесення змін до виборчого закону Верховна Рада збереться 30 серпня, за тиждень до офіційного початку своєї осінньої сесії. Треба сказати, що від Януковича чекали чи не атаки з шашкою наголо на Основний Закон, але глава держави витримав багатозначну паузу.
Юлія Тимошенко уподобала для свого виступу підніжжя пам'ятника Кобзарю. Юлія Володимирівна старанно шукає можливості стати лідером опозиції, але ідея з рухом "Два кольори", що символізує кольори національного прапора, виявилася завчасно перехопленою владою - Янукович та інші чиновники 24 серпня красувалися з синьо-жовтими стрічками на лацканах піджаків. До того ж Юлія Володимирівна не порадувала прибічників наявністю продуманого плану дій. Важко передбачити, що півтора місяці вона насолоджувалася відпочинком, але виразних політичних ініціатив з її вуст 24 серпня не прозвучало. Мабуть, екс-прем’єр чекає перших платіжок з підвищеними тарифами на послуги ЖКГ, здатних стати агітаційним інструментом проти влади значно потужнішим, ніж листівки, випущені опозиціонерами. Правда, не виключено, що 30 серпня парламентарі приймуть рішення, які зведуть нанівець ефект від запланованого Тимошенко 7 вересня під парламентськими стінами мітингу.
Вже зрозуміло, що в останній літній понеділок слуги народу доопрацюють виборчий закон, забезпечивши справжній "масовий старт" для бажаючих поборотися за депутатські мандати в місцевих радах. Президент і спікер парламенту в своїх інтерв'ю відмітили, що політичні структури, що не займалися партійним будівництвом, порушили закон про політичні партії. Віктор Янукович не забув підкреслити, що розширення можливості для участі партій у виборах - його добра воля, а Володимир Литвин дав зрозуміти, що це рішення має заспокоїти зарубіжну громадськість.
В світлі підвищеної парламентської активності стосовно формування місцевих представницьких органів цікаво, як відреагує Верховна Рада на звернення Київради, що достроково зібралася. 65 столичних депутатів запропонували ліквідувати райради в столиці для фактичної монополізації власної ролі в житті Києва. Особливій пікантності ситуації додає той факт, що 31 жовтня столичні жителі мали вибирати депутатів районних рад. Опозиціонери заявляють про монополізацію влади в Києві ставлеником "регіоналів" Олександром Поповим, а той мляво відмовляється. Заплановане на 1 вересня повернення з відпустки Леоніда Черновецького мало що змінить: сьогодні британська королева має в Лондоні більше влади, ніж Леонід Михайлович в Києві.
Нова влада продовжує густим гребінцем проходитися по міністрах з уряду Тимошенко. Цього разу, об'єктом пильної уваги Феміди, хоч він і "співробітничає" зі слідством, став колишній перший замміністра оборони, який фактично керував оборонним відомством, Валерій Іващенко. При цьому його колишнього шефа, Юрія Єханурова, звільненого парламентською більшістю за поданням Юлії Тимошенко в 2009 році по звинуваченню в корупції, правоохоронці не чіпають. Зате опозиціонери позначили майбутню "жертву режиму": мусуються чутки про можливе затримання Олександра Турчинова, і "права рука Тимошенко" вже підкреслила, що не збирається ховатися від можливих переслідувань.
В Україні тим часом продовжується підкилимова боротьба за прийняття Податкового кодексу, і полку віце-прем'єрів, що коментують його, прибуло. Голова Верховної Ради Володимир Литвин визнав, що документ поки не існує в цілісному вигляді, а віце-прем'єр Борис Колесников нарік, що не чув позитивних відгуків про підготовлений Мінфіном варіант зведення фіскальних норм. Борис Вікторович, немов ненароком, відвернувся від проблем, пов'язаних з підготовкою Євро-2012, щоб оприлюднити власне (вельми ліберальне) бачення перспектив, пов'язаних з формуванням податкової системи. І ця думка буде почута: в даному випадку ми говоримо "Колесников" - маємо на увазі "Ахметов".
Поки прем'єр Микола Азаров обіцяє не допустити подорожчання продуктів харчування, російські партнери української влади продовжують проявляти активність. Голова правління Газпрому Олексій Міллер дав зрозуміти, що в разі злиття російської енергетичної монополії з "Нафтогазом України" українські споживачі зможуть отримувати газ за внутрішньоросійськими цінами. Красива приманка, якщо не враховувати, що наша країна взяла курс на вирівнювання ціни "блакитного золота" внутрішнього видобутку і що купується за кордоном, а в числі анонсованих національних проектів - будівництво терміналу для зрідженого газу на чорноморському побережжі.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас