Українські заробітчани міняють Європу на Росію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські заробітчани міняють Європу на Росію

Казна та Політика
754
Безробіття і низька зарплата продовжують примушувати українців масово виїжджати на заробітки, повідомляє видання "Сегодня" За даними експертів, зараз на чужині працює близько трьох мільйонів наших співвітчизників, і лише третина - легально. Заробітчанська географія цього року змінилася - якщо раніше більшість трудяг їхали будувати і збирати урожай до Європи, то тепер багато хто віддає перевагу ближньому зарубіжжю, зокрема Москві. Адже поїздка до Росії обходиться дешевше, та і віза не потрібна.
"Син Ігор півроку будує дачу крутому в Підмосков'ї, - розповідає львів'янка Марина Шкутяк. - Думав, до Італії або Іспанії податися, але на фірмі з працевлаштування підрахували, що віза і дорога обійдуться в 800 євро! До Москви вигідніше - квиток на потяг в плацкарті коштує 600 гривень. На московському вокзалі його зустріли знайомі і допомогли з реєстрацією. Це неофіційно коштує 50 доларів". Зарплата Ігоря - 1-1,5 тисячі доларів. "Але працювати треба по 12-15 годин, - скаржиться мати заробітчанина. - А коли стояла ця спека і смог, він просто задихався на роботі. Але ніхто робітникам не видавав респіраторів".
Заробітчанин зі стажем Іван Сойко нещодавно повернувся з Білокам'яної. Говорить, що раніше працював у Португалії, заробляв на будівництвах до 2 тисяч євро на місяць. "Але тепер там прийняли закон, за яким іноземцям важче влаштуватися, - говорить роботяга. - Тож краще їхати зараз до "москалів". Москва - багате місто, вони виділили цього року 20 тисяч квот для будівельників з країн СНД. Та і не "кидають" вже так наших заробітчан, як раніше (траплялися випадки, коли зарплату зменшували, затримували). Правда, заробітки через кризу впали відсотків на десять".
Жінки влаштовуються в Москві няньками і домробітницями. "Отримую 800 доларів, харчуюся за рахунок господарів", - розповіла колишня вчителька англійської Іллона Стахурська, яка прибирає у великому будинку в Підмосков'ї. Оскільки в Росії можна перебувати без дозволу на роботу до трьох місяців, то частина заробітчан раз на 90 днів доїжджає до кордону з Україною, штампує паспорт і повертається ще на такий самий термін.
До речі, тепер заробітчани будуть захищеніші: агентствам з працевлаштування стало важче отримати ліцензію. Посередники, за словами міністра праці Василя Надраги, повинні мати договори з іноземними фірмами, які набирають на роботу. Раніше ж деякі агентства просто знаходили контакти роботодавців в інтернеті і допомагали заробітчанам з ними зв'язатися. Бувало, люди їхали за кордон, а там виявлялося, що роботи нема. Деякі агентства "кидали", направляючи працівників у міфічні фірми (плата за послуги подібних агентств становить до 1000 гривень).
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас