"Ъ": Останнє кримсько-татарське попередження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Останнє кримсько-татарське попередження

Нерухомість
1295
В минулі вихідні курултай кримсько-татарського народу пригрозив Віктору Януковичу вийти зі складу Ради представників кримсько-татарського народу при президенті, якщо глава держави не перегляне механізм її формування. Під час сесії делегати також затвердили список кандидатів у депутати Верховної ради Автономної республіки Крим (АРК), які традиційно балотуватимуться по списках Народного руху України.
В суботу, перед початком першого дня сесії курултаю, делегати активно обговорювали опублікований напередодні указ президента Віктора Януковича "Питання Ради представників кримсько-татарського народу". Більшість з них дуже негативно висловлювалися про документ. "Ви бачили указ президента? Це ж жах! - говорили делегати.- Нам треба виходити з такої ради".
Цим указом, який на сайті глави держави з'явився пізно увечері 26 серпня, Віктор Янукович змінив персональний склад Ради представників кримсько-татарського народу при президенті й скоротив його з 33 до 19 осіб, а також змінив принцип її формування. Зокрема, президент ввів до складу ради представників опозиційних меджлісу кримсько-татарського народу сил, серед яких, - голова ради громадської організації "Міллі Фірка" Васві Абдураїмов, колишній заступник голови Ради міністрів Криму Лентун Безазієв, голова кримської республіканської організації Партії мусульман України Садик Берберів, глава Генічеської райдержадміністрації Херсонської області Сейтумер Німетуллаєв. Відповідно до указу члени меджлісу і делегати курултаю втратили не лише більшість у раді - з 19 осіб їх залишилося лише 9, - але і втратили можливість формувати її персональний склад. Це право Янукович залишив за собою. Лідер меджлісу Мустафа Джемільов в своїй доповіді також згадав про указ президента.
Джемільов нагадав, що два тижні тому меджліс звернувся до Віктора Януковича з проханням провести зустріч з представницьким органом кримсько-татарського народу. Як відомо, 3 серпня представники меджлісу, які мали бути присутніми на нараді з питань стратегічного розвитку АРК, відмовилися брати в ній участь. "Наче у відповідь на це два дні тому президент видав указ про внесення низки змін до положення про Раду представників, - обурився Джемільов.- Найістотнішим з них є те, що віднині рада не буде, як раніше, обиратися на курултаї і потім затверджуватися президентом, її просто буде призначати президент на свій розсуд".
За словами лідера меджлісу, "президент має право сам вирішувати, з ким йому консультуватися при вирішенні тих чи інших проблем". При цьому він рекомендував главі держави в такому разі "змінити найменування органу, бо представники народу можуть лише обиратися, а не призначатися". "Дуже хотілося б сподіватися, що у президента налагодяться конструктивні взаємини з представницьким органом народу, оскільки конфронтація - не на користь ні нашого народу, ні держави. Але поки підстав для таких чекань нема", - заявив Джемільов.
Втім, в коментарі журналістам після закінчення сесії курултаю Джемільов відзначив, що, якщо Рада представників збережеться в колишньому складі і президент не змінить свого рішення, "меджліс кримсько-татарського народу в такій праді брати участі не буде". Відмітимо, що після того, як представники меджлісу відмовилися зустрічатися з президентом, Віктор Янукович заявив, що "така позиція керівництва меджлісу не має перспективи і веде в нікуди".
Делегати сесії висловлювали різні думки щодо подальших дій тих, хто включений до нового складу ради, аж до виходу з нього всіх представників меджлісу. Проте у результаті вони вирішили утриматися від різких заяв. "У ситуації, що склалася, курултай кримсько-татарського народу постановляє звертатися з пропозиціями до президента, направленими на повернення раді функцій представництва від імені кримсько-татарського народу, що передбачає формування його складу представниками, уповноваженими курултаєм", - йдеться в постанові з'їзду.
Голова ради громадської організації "Міллі Фірка" Васві Абдураїмов, який позитивно поставився до указу глави держави, рішення з'їзду назвав "черговим ультиматумом чинної влади". "Це ще раз показує, що керівництво меджлісу сьогодні не може адекватно оцінювати зміну внутрішньоукраїнської і внутрішньокримської ситуації" - заявив Абдураїмов.
Під час сесії курултаю також було прийнято рішення брати участь в майбутніх виборах депутатів місцевих рад спільно з опозиційною партією "Народний рух України". Зокрема, делегати затвердили список кандидатів у депутати Верховної ради Криму, який очолив перший заступник глави меджлісу Рефат Чубаров. За ним ідуть підприємець Енвер Абдураїмов, член президії Верховної ради АРК, заступник голови меджлісу Ремзі Ільясов, віце-прем'єр кримського уряду, член меджлісу Азіз Абдуллаєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас