"Ъ": "Нафтогаз" і "Газпром" зіллють на користь населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" і "Газпром" зіллють на користь населення

Енергетика
3745
Росія знайшла новий аргумент на користь злиття НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому". Москва обіцяє Києву в разі об'єднання зрівняти ціни на газ для населення двох країн. Зараз ми платимо в півтора рази більше від росіян, тарифи для яких регулюються державою і нижчі від ринкових. Але злиття в будь-якому разі є довгостроковою перспективою, а Росія вже через три роки має перевести населення на європейську формулу ціни на газ.
В п'ятницю міністр палива і енергетики Юрій Бойко провів переговори з главою "Газпрому" Олексієм Міллером. Як повідомили в "Газпромі", сторони розглянули "процес виконання довгострокових контрактів російської монополії з 'Нафтогазом' на постачання і транзит газу, а також перспективи співпраці компаній в 2011 році". Напередодні прем'єр Микола Азаров говорив: "Ми ставимо за мету переглянути украй невигідну формулу на газ з Росією і наполегливо проситимемо наших російських колег це зробити".
Азаров пояснив, що в IV кварталі ціна "могла б скласти $390 за тисячу кубометрів" (у I кварталі була $305,68). "Ця формула продовжує діяти, - додав прем'єр.- І вона привела б до катастрофи для економіки і народу України, і лише харківські угоди про зниження ціни на $100 дозволяють зводити кінці з кінцями". Йдеться про домовленості президентів України і РФ про те, що Москва надасть Києву знижку у розмірі експортного мита на газ (30%). В результаті зараз "Нафтогаз" купує газ в "Газпрому" по $248,72 за тисячу кубометрів.
Під час переговорів у п'ятницю змінити формулу не вдалося: у "Газпромі" наполягають, що "переписувати хороший контракт - лише псувати". Але монополія вперше заявила, що у громадян України є шанс отримувати газ за внутрішньоросійськими цінами. Це станеться, якщо Київ підтримає висловлену ще в травні російським прем'єром Володимиром Путіним ідею про злиття "Газпрому" і "Нафтогазу". "Постачання газу для населення України могло б в цьому випадку здійснюватися за цінами, за якими йде постачання газу для населення Росії, - пояснив Олексій Міллер.- У нас ціна для населення встановлюється державою, є неринковою, сьогодні це трохи більше $60 за тисячу кубометрів". Населення України витрачає 20 млрд кубометрів газу з 55 млрд загального споживання країни.
Влада України досі прохолодно відгукувалася про ідею злиття "Газпрому" і "Нафтогазу", підкреслюючи, що воно може статися лише "на паритетних началах". Але компанії не порівнянні за вартістю: за оцінкою власників облігацій "Нафтогазу", в цілому за нього можна отримати не більше 13% акцій "Газпрому". Тому поки сторони ведуть переговори лише про створення СП, куди кожна внесе певні активи. В п'ятницю в "Газпромі" сказали, що переговори перебувають "на просунутій стадії", не уточнюючи подробиць.
Таким чином, злиття залишається умоглядною і віддаленою перспективою. Привабливість же на перший погляд сенсаційної заяви Олексія Міллера про вирівнювання цін для населення також неоднозначна. Член комітету Верховної ради по ПЕК Олександр Гудима відзначає, що "Україні вигідно отримувати газ для населення за внутрішньоросійськими цінами, оскільки собівартість видобутку газу в Росії нижча, ніж в Україні". "З 1 серпня 90% населення України отримує газ, видобутий в країні, по $92 за тисячу кубометрів, і лише невелика частина платить значно більше, до $378, - пояснює депутат.- Якщо поставляти населенню дешевий російський газ, то об'єм, що вивільняється, можна продати промисловості, і видобуток газу в Україні знов стане вигідним".
Але, додає Гудима, вже в середньостроковій перспективі, в 2014 році, Росія переведе населення на рівнодохідні європейські ціни, що фактично зводить нанівець цінність п'ятничної пропозиції "Газпрому".
Крім того, неофіційно додають в російській монополії, Україна може розраховувати на пільги лише після того, як "Нафтогаз" поверне 12,1 млрд кубометрів газу трейдеру RosUkrEnergo (RUE; 50% в "Газпрому", 45% - у Дмитра Фірташа). Цей газ вилучений в трейдера "Нафтогазом" в 2009 році, але тепер має бути повернений за рішенням Стокгольмського арбітражу, затвердженому українським судом.
"Нафтогаз" оспорює рішення суду у вищестоящих інстанціях. Джерела кажуть, що в разі вирішення Верховного суду на користь RUE НАК протягом декількох днів спише газ на користь трейдера, не піднімаючи його з сховищ. Це підтвердив і співробітник Мінпаливенерго. Далі, за словами менеджера "Газпрому", весь газ буде проданий через "Укргаз-енерго" (по 50% належать RUE і "Нафтогазу") в Україні з мінімальною націнкою. Після чого RUE поверне НАК з отриманої виручки (понад $3 млрд) $1,7 млрд - це борг трейдера, який погасив в 2009 році "Нафтогаз".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас