Лівія витратить 500 млрд дол. на те, щоб стати "новим Дубаєм" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівія витратить 500 млрд дол. на те, щоб стати "новим Дубаєм"

Нерухомість
465
Лівія стала однією з небагатьох країн, яку практично не торкнулася криза. Зараз держава активно освоює доходи від експорту нафти і вкладає їх в масштабне будівництво, покликане перетворити Лівію, яка довгий час знаходилася в світовій ізоляції, в діловій і туристичний хаб.
Представник американської інжинірингової компанії AECOM Карлос Касерес характеризує процеси, що відбуваються в країні, так: "Лівія намагається стати новим Дубаєм". Розмах будівництв не менш значний, ніж свого часу був в емірату: протягом найближчих 10 років уряд Муаммара Каддафі планує витратити $500 млрд на низку масштабних проектів.
В даний час в країні реалізується проект вартістю $80 млрд, в рамках якого будуть побудовані 160 тисяч одиниць житла. У Тріполі реалізується комплекс висотних будівель преміум-класу, ціна якого складає $1,3 млрд. У листопаді в експлуатацію має бути введений комплекс Bab Tripoli, що включає 2 тисячі квартир, лікарню і торгівельний центр. Крім того, $8 млрд планується витратити на нові університетські містечка.
До наступного березня має бути завершена модернізація міжнародного аеропорту Тріполі. В результаті він отримає два нові термінали, пропускна спроможність яких досягне 20 млн пасажирів на рік.
Крім того, в Тріполі намічається відкриття готелів таких всесвітньо відомих брендів, як Intercontinental, Sheraton і Marriott. Планується будівництво високошвидкісної залізничної магістралі протяжністю 500 км. уздовж узбережжя Середземного моря.
Реформується банківський сектор Лівії. Нещодавно італійський банк UniCredit отримав ліцензію на роботу в цій північноафриканській державі. Вирішується питання про видачу подібної ліцензії ще одному банку.
Згідно з прогнозами Міжнародного Валютного Фонду, за підсумками 2010 року економіка Лівії зросте на 5,4%. За даними ООН, з 2005-го по 2008-й рік обсяг іноземних інвестицій в країну збільшився в чотири рази.
Подібний розвиток Лівії став можливим завдяки тому, що країна почала докладати зусилля для повернення в світову спільноту, поступово звільняючись від звинувачень в пособництві тероризму і поширенні зброї масового ураження.
Проте є в Лівії і "темна сторона". За інформацією ЦРУ, рівень безробіття тут досягає 30%, а місцева молодь, яка становить більшість населення, не може знайти доступне житло.
За словами керуючого директора компанії SOC Libya Тарека Алвана, кредитні карти ще не набули широкого поширення, "королем продовжує залишатися готівка". Крім того, політика Муаммара Каддафі, який править країною впродовж 40 років, може змінитися у будь-який момент.
Втім, це не зупиняє іноземних інвесторів, які продовжують укладати все нові і нові контракти з лівійськими компаніями, повідомляє Associated Press.
Нагадаємо, що недавно інший крупний експортер нафти - Оман - також оголосив про плани з розвитку свого туристичного потенціалу. На ці цілі в найближчі декілька років планується витратити $20 млрд.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас