У Росії пропонують ввести талони на їжу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії пропонують ввести талони на їжу

Казна та Політика
235
"Єдина Росія" вже не вперше пропонує ввести картки на продовольство, щоб допомогти соціально незахищеним верствам населення. Нинішнє зростання інфляції дозволило єдиноросам дістати цю ідею "з нафталіну".
"Я вважаю, що ми могли б запропонувати виконавчій владі повернутися до ідеї, яку два роки тому озвучив соціально-консервативний клуб нашої партії. Йдеться про соціальні продовольчі талони", - сказав заступник секретаря президії генради партії, голова комітету Держдуми з праці і соціальної політики Андрій Ісаєв.
Кажучи про продталони, єдинороси не мають на увазі повернення до радянської практики. "У нашому випадку, отримавши талон на певну суму, громадянин міг би придбати конкретну групу товарів", - пояснює Ісаєв.
З такою заявою, як повідомляє прес-служба "Єдиної Росії", він виступив у п'ятницю на засіданні політичних клубів "Єдиній Росії", що відбулося в Москві.
"Зростання цін нам не уникнути. Це означає, що з'явиться низка категорій громадян, які зазнаватимуть серйозних труднощів з організацією харчування. Держава повинна передбачити заходи адресної допомоги таким категоріям", - підкреслив Ісаєв.
Він відзначив, що хоча регіональна влада докладає зараз певних зусиль, щоб не допустити сильного зростання цін на продовольчі товари, цих заходів все-таки недостатньо. "Першу скрипку в цій ситуації повинна грати федеральна влада", - вважає він.
Соціальні талони, на його думку, можуть бути надані пенсіонерам, інвалідам, багатодітним сім'ям. "Організацією видачі таких талонів міг би зайнятися Пенсійний фонд, оскільки це практично не вимагає додаткових федеральних вкладень", - вважає депутат-єдинорос.
На яку суму пропонується видавати талони малозабезпеченим, не уточнюється. Проте два роки тому "Єдина Росія" вже вносила законопроект про продовольчі картки (правда, далі обговорення справа не пішла). Тоді планувалося, що розмір держпідтримки складе 1000 рублів на місяць, на цю суму ті, хто має потребу, зможуть купити базові продукти харчування (за винятком алкоголю і тютюну).
Можливе число громадян, які могли б розраховувати на таку держпідтримку, депутати коректували. Спочатку планувалося, що продовольчими талонами в Росії можуть бути охоплені близько 13 млн. осіб. Пізніше число можливих одержувачів пільг понизили до 5 млн. осіб (від 3 до 5 млн. або 3-4% населення). Як тоді розповідав Ісаєв, для реалізації проекту на першому етапі буде потрібно 60 млрд. рублів.
Пропонувалася наступна схема використання талонів: магазини отримують ці талони в оплату товару, потім інкасують їх в банк, банк оплачує їх, а далі виставляє рахунок федеральному бюджету. Організацію видачі талонів ще два роки тому передбачалося доручити ПФР - за винятком неповних сімей, всі інші категорії тих, що підпадали під дію законопроекту, вже враховані в матеріалах фонду.
Примітно, що більшість росіян підтримували ідею єдиноросів. За даними опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), проведеного навесні 2009 року, стара пропозиція "Єдиної Росії" викликала схвалення 62% опитаних. Частка росіян, котрі бажають отримати продуктову картку, тоді складала 35%. Частіше це респонденти у віці від 60 років і старше (52%) і ті, в чиїй сім'ї дохід на одного члена сім'ї не перевищує 1500 руб. (50%). В той же час, половина росіян заявляла, що їм талони не потрібні (49%).
Тим часом, майже половина опитаних (48%) резонно вважає, що продовольчі картки даватимуть "кому попало", але не тим, хто реально їх потребує.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас