У Росії створили шахту нового покоління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії створили шахту нового покоління

Казна та Політика
241
Шахту Єсаульська на Кузбасі обладнали сучасною системою підземного радіозв'язку, який відстежує кожен крок гірника під землею.
В місцях ведення гірських робіт підвищеної складності фахівці проклали антенний хвилепровід - кабель, який здатний прочитувати і передавати радіосигнали на поверхню.
У свою чергу, в головні світильники шахтарів вмонтували спеціальну мітку - транспондер, яка і посилає сигнали на поверхню. Завдяки цій системі буквально кожен крок гірника видно на моніторі системи стеження.
"Ми переглядаємо маршрут руху шахтаря", - повідомив старший механік з автоматизації шахти Єсаульська Віталій Маркін.
"У будь-який момент можна визначити місце перебування шахтаря під землею і чисельність персоналу, що спустився і вийшов з шахти", - відзначив начальник служби охорони праці управління промислової безпеки і охороні праці ВАТ ОУК Южкузбасуголь Станіслав Маренов.
Всі отримані дані надходять до єдиної інформаційної системи.
Також на Єсаульській ввели жетонну систему, яку придумали ще в Радянському Союзі. Кожному робітнику видали номерний жетон зеленого кольору. Гірники зобов'язані носити його на спецодягу. В разі, якщо людина порушить правила безпеки або створить аварійну ситуацію, зелений жетон замінять на жовтий. За повторне порушення - видадуть червоний.
Окрім цього, кожному шахтарю видали по пейджеру. Варто відзначити, текстові повідомлення проходять навіть крізь щільні вугільні пласти. Якщо в командному центрі Єсаульської помітять, що людям загрожує небезпека, гірники дізнаються про це відразу.
Нагадаємо, 5 серпня поточного року в шахті Сан-Хосе в Копіапо на півночі Чилі стався обвал, який заблокував вихід з шахти. Гірникам, котрі працювали в забої, вдалося сховатися в одному з відгалужень шахти, де 33 людини знаходяться на площі в 50 квадратних метрів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас