БЮТ вважає метою підписання нової газової угоди з Росією повернення "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. куб. м газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БЮТ вважає метою підписання нової газової угоди з Росією повернення "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. куб. м газу

Енергетика
321
Блок Юлії Тимошенко вважає, що українська влада хоче підписати нову угоду з Росією про поставки природного газу для того, щоб повернути компанії "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. куб. м газу.
Про це на прес-конференції повідомив депутат Верховної Ради від БЮТ, прем'єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв.
"Навіщо новий газовий контракт українській стороні? На мій погляд, відповідь одна: потрібно розрахуватися з "РосУкрЕнерго", - сказав він.
За інформацією БЮТ, переговори, які ведуться міністром палива й енергетики Юрієм Бойком з російським газовим монополістом компанією "Газпром", поки що не призвели ні до яких результатів.
Соболєв зазначив, що серед умов, які висуває російська сторона для підписання нового контракту, - створення спільного підприємства "Нафтогазу" й "Газпрому".
"Російські умови - це принаймні входження в спільне підприємство, що стосується безпосередньо транзиту газу й газових сховищ України на рівних з українською стороною; по-друге - це збільшення поставок газу українській стороні без гарантій на його збут... і по-третє, фактично новий газовий контракт, з російської сторони це контракт, що буде відповідати середньоєвропейським цінам", - сказав він.
Таким чином, на думку депутата, українська влада хоче підписати контракт, який буде невигідним.
Соболєв вважає, що єдина мета переговорів Бойка - забезпечити механізм повернення "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. куб. м газу.
Як повідомляло агентство, Юрій Бойко й голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Євген Бакулін обговорили з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером у п'ятницю в Москві співробітництво України й Росії в енергетичній сфері.
20 серпня Бойко й Міллер у Москві обговорили створення спільного підприємства "Нафтогазу" і російського газового монополіста.
"Нафтогаз" подав апеляцію на рішення Шевченківського районного суду Києва, що підтверджує вердикт Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма (Швеція), що зобов'язує НАК повернути компанії "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. куб. м газу.
13 серпня Шевченківський райсуд Києва зобов'язав "Нафтогаз" виконати рішення Стокгольмського арбітражу.
Бойко дав доручення "Нафтогазу" оскаржити вирок Шевченківського райсуду в апеляційній інстанції.
8 червня Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма зобов'язав "Нафтогаз" повернути "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. куб. м газу й надати додатковий обсяг газу в розмірі 1,1 млрд. куб. м як неустойку за порушення умов контракту.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас