"Ъ": Держава звертається до приватників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держава звертається до приватників

Казна та Політика
3200
Як стало відомо Комерсант-Україна, адміністрація президента має розрахунки доцільності реалізації восьми з десяти проектів, які в середу були визнані національними. Для їх фінансування буде потрібно 82 млрд грн., велику частину з яких повинен скласти приватний капітал. Інвесторів цікавлять проекти у сфері енергетики і транспорту, які гарантують окупність і отримання прибутку, тоді як залучити кошти під соціальні проекти набагато складніше, відзначають експерти.
Комерсант-Україна стали відомі подробиці фінансового обґрунтування десяти проектів, які комітет економічних реформ при президенті в середу затвердив як національні. Шість з них, на загальну суму понад 73 млрд грн., планується реалізувати за рахунок приватних вкладень. Найбільш витратним стане проект "Енергія природи" (3 млрд євро) з будівництва вітрових електростанцій потужністю 2 тис. МВт, які повинні окупитися за сім років при виробництві електроенергії в обсязі 26,8 млрд кВт•год на рік. У проект "Доступне житло" за п'ять років необхідно буде вкласти 12,3 млрд грн., що дозволить побудувати квартири для 40 тис. військовослужбовців, кримських татар і молодих спеціалістів бюджетної сфери. А замикає трійку найдорожчих розрахований на десять років проект "Олімпійська надія-2022" (проведення зимової Олімпіади в Карпатах).
Як очікується, найдовший термін окупності - в будівництва залізничного сполучення між Києвом і аеропортом "Бориспіль" (15 років). Порівняно невеликі - в проектів з будівництва морського терміналу для прийому зрідженого газу (5-7 років), який повинен зменшити ціну імпортного газу на 15-20%, і десяти комплексів з переробки твердих відходів (6 років).
Держава у всіх цих проектах має намір брати участь шляхом оплати попереднього ТЕО, інженерної інфраструктури, введення пільгових тарифів і надання держгарантій. З бюджету будуть профінансовані чотири проекти, вартість два з них - реконструкції Києва ("Місто майбутнього") і підтримки материнства і дитинства ("Нове життя") - поки не визначена. Проекти "Якісна вода" і "Відкритий світ" (створення освітньої мережі на основі 4G) потребуватимуть 3,7 млрд грн. і $675 млн відповідно.
За словами керівника робочої групи з нацпроектів Владислава Каськіва, пропозиції інвесторів отримані вже по низці проектів: "В першу чергу це LNG-термінал і проект повітряної енергетики. Також є конкретні пропозиції щодо трасі Бориспіль-Київ, можливо, скоро буде підписаний контракт". Як розповів Каськів, є пропозиції і щодо проекту "Відкритий світ". "Інвестор стане монопольним оператором подібних послуг, тому інтерес великий, але все вирішиться на відкритих торгах", - уточнив він.
Незважаючи на значні терміни окупності проектів, під більшість з них можливо сформувати інвестиційний пул, говорять експерти. "Інвестори хочуть, щоб терміни окупності були якомога меншими. Але в даному випадку, з врахуванням держгарантій, можна чекати інтересу до всіх комплексних проектів. Остаточне рішення буде прийнято залежно від конкретних умов і прибутковості проектів", - відзначає директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов. Втім, значення держгарантій не варто переоцінювати, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко: "Як показує досвід, інвестор орієнтується на прибуток, а не на держгарантії". Як приклад він наводить досвід реалізації аналогічних проектів у Казахстані. "Великий попит мають проекти, пов'язані з нафтою і газом, в них інвестори бачать значний прибуток. А соціальні проекти, незважаючи на будь-які гарантії, мають низький попит", - говорить Устенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас