"Регіони" проти районів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Регіони" проти районів

Казна та Політика
492
25 серпня Київська міська рада звернулася до Верховної ради України з проханням ліквідувати районні ради в столиці. Ініціатором такого звернення виступив в.о. глави Київської міської адміністрації Олександр Попов. Його ініціативу підтримали 65 депутатів Київради при необхідних 61. У столиці посилення вертикалі державної влади почалося з утиску місцевого самоврядування.
Ініціатива зверху
Цього літа першим про необхідність скасування районних рад в Києві заявив Ярослав Биструшкін - один з опозиційних політиків в Києві. 21 серпня відбулася прес-конференція декількох громадських організацій столиці, на якій Биструшкін запропонував ліквідувати райради як непотрібні і корупційні. "В багатьох містах України: Львові, Одесі, Харкові, Сумах і інших, райрад немає. Тепер прийшла черга і Києва ліквідувати ці корупційні органи, а держава зможе заощадити на виборах бюджетні гроші", - сказав він. Биструшкін - людина не з чуток знайома з реаліями київської влади. Його батько свого часу очолював Головне управління з питань культури і мистецтва Київської міської держадміністрації. Сам Биструшкін очолює громадську організацію "Троєщина - наш дім". Що цікаво, ця організація була створена незадовго до ініціативи щодо скасування райрад - 5 серпня 2010 року.
Незважаючи на декларовану опозиційність київської влади, Биструшкін виявився солідарним з секретарем Київради Олесем Довгим, який ще в квітні поточного року пропонував ліквідувати райради. "Ліквідація районних рад і перехід до змішаної системи виборів, коли половина депутатів обирається по мажоритарних округах, а друга половина - за відкритими партійними списками, може деполітизувати роботу міської влади і побудувати її чітку вертикаль", - сказав Довгий під час свого візиту до Москви 24 квітня 2010 року. Пізніше ідею Довгого підхопила і людина, яку прийнято вважати "рукою президента" в Києві, - Олександр Попов. Він вважає за необхідне скоротити райради заради економії і для зміцнення вертикалі влади. "Я пропоную рішення про надання місту Києву таких повноважень, як рішення питання, чи будуть в місті Києві районні ради, чи не буде їх. Або буде інша вертикаль влади", - сказав Попов. За його словами, ліквідація райрад допоможе зберегти бюджетні гроші, які витрачаються на їх утримання. Крім того, Попов пропонує скоротити чисельність райдержадміністрацій, заощадивши, таким чином, до 309 мільйонів гривень. В той же час, одночасне скорочення райрад і чисельності чиновників в райдержадміністраціях малоймовірно - хтось же повинен виконувати ті функції, які були в райрад. Крім того, зросте навантаження на Київську міську раду, яка тепер буде змушена займатися і справами районними. Вочевидь, над цим київські "перші особи" вирішили не замислюватися.
Проте, ці та інші проблеми, які можуть виникнути у зв'язку з ліквідацією райрад, не збентежили київських депутатів. І 25 серпня 65 осіб проголосували за звернення до ВР. Причому, окрім "дружних" з "регіоналами" депутатів від Блоку Черновецького, рішення Київради підтримали 8 "бютівців" і один представник "Блоку Кличка". Прибічник Кличка, який проголосував "за" ліквідацію, Дмитро Андрієвський не здивував соратників по політсилі, які раніше вирішили взагалі не брати участі в сесії Київради 25 серпня. Він вже неодноразово йшов наперекір офіційній лінії партії. А ось що стосується "бютівців" - то їх можуть і виключити з фракції.
Ліквідація як запорука перемоги
Основною метою ліквідації районних рад в Києві є не стільки скорочення бюджетних витрат, скільки посилення влади "регіоналів" в Києві. Після того, як стало відомо, що ні виборів мера, ні виборів до Київради в 2010 році не буде, єдиною можливістю опозиції підсилити своє становище в столиці були вибори в районні ради. Тим більше, БЮТ, а нині "Батьківщині", яка, до речі, користується традиційною популярністю в Києві, просто необхідно не лише провести якомога більше своїх людей в райради, але і "відновити" склад чинних депутатів. Адже, як показав досвід, після приходу до влади Віктора Януковича багато вчорашніх "відданих партійців" переглянуло своє ставлення до заклятих ворогів. Як результат - "тушки" у Верховній раді й ті самі 8 "бютівців", які підтримали ініціативу Попова. Якщо ж вибори все-таки відбудуться, політсила Юлії Тимошенко на хвилі незадоволеності політикою Януковича і Азарова, викликаної в першу чергу підвищенням тарифів на ЖК послуги, може отримати більшість голосів киян. І тут регіоналам не допоможе навіть улюблена практика київських градоначальників - виборча географія. Якщо раніше можна було змінити кількість і кордони міських районів з тим, щоб зосередити опозицію в одному, максимум - в двох районах, а в інших сформувати "свої" райради, то тепер і такий хід буде нерезультативним. Президентські вибори 2010 року показали, що Київ, як і раніше, віддає перевагу Тимошенко. "Регіоналам", які заплямували себе не лише підвищенням тарифів, але і співпрацею з одіозним київським мером, буде практично неможливо перемогти на цих виборах. Перша крупна поразка після президентських виборів навряд чи буде вигідна "регіоналам" навіть з точки зору їх іміджу. Та і впровадження президентських ініціатив у місті тоді виявиться під загрозою. Місцеве самоврядування і виконавча влада тоді діятимуть у форматі "лебідь, рак і щука", блокуючи дії один одного. Тактика, знайома Тимошенко ще з часів більшості БЮТ у Верховній раді. А це означає, що стратегічно важлива для "регіоналів" столиця України буде втрачена.
Леонід Черновецький, поки що мер Києва, мабуть, змирився з тим, що владою в місті йому доведеться поступитися. Але одна річ позбутися влади і відповісти за численні земельні махінації, а інше - мирно нею поступитися. У останні тижні Черновецького практично не видно і не чутно; за інформацією ЗМІ, він відпочиває в Швейцарії. Зараз головний в Києві - Олександр Попов. Для того, щоб на главу КМДА зважали, владі довелося лякати Черновецького навіть скасуванням посади мера. В результаті - політсила Черновецького голосує так, як вигідно "регіоналам". А останнім вигідне лише зміцнення вертикалі державної влади в столиці. І ніякого місцевого самоврядування. Для виправдання ліквідації райрад її прибічники наводять в приклад міжнародний досвід. "Я спеціально перевірив, де ж ще існують районні ради в містах або столицях: Москва, Мінськ, Душанбе, Тбілісі, вже не кажучи про країни Західної Європи, - ніде не немає", - сказав Андрієвський. Що стосується країн Західної Європи, то тут депутат погарячкував - навіть у Франції, відомій своєю централізацією серед країн "Старої Європи" в Парижі є муніципальні окружні ради - аналоги наших райрад. Інша справа, що навіть в паризьких муніципальних окружних рад повноважень куди більше, ніж в київських райрад. А ось інші міста, згадані Андрієвським, вельми красномовні: вийшов список столиць країн, де з повноваженнями місцевого самоврядування, м'яко кажучи, проблеми. Ці країни характеризуються якраз жорсткою адміністративною моделлю управління.
Поки ж на хвилі народного обурення влада прагне виправдатися. "Я повинен поспішити заспокоїти всіх, хто нервує з цього приводу. Я маю на увазі політиків, які вже зробили відповідні заяви, що до моменту початку виборчої кампанії реалізувати звернення в правовій площині буде практично неможливо", - запевнив громадськість 26 серпня спікер Верховної ради Володимир Литвин. На його думку, до старту виборчої кампанії парламент просто не встигне прийняти відповідні зміни до закону "Про столицю України - місто-герой Київ". Зробити це пост-фактум владі, за словами Литвина, перешкодить прогнозоване народне обурення. "Коли стартує виборча кампанія, і потім по суті справи скасувати вибори до районних рад - це виглядатиме антидемократично і використовуватиметься як привід для чергових політичних хвилювань", - сказав голова ВР. З іншого боку, Литвин не є значимою величиною для "регіоналів", які вже можуть обійтися в парламенті й без його підтримки. Та і дисципліна в їхніх лавах висока, і якщо Лідер накаже - закон буде прийнятий вчасно. Народне обурення теж не зіграє ролі - офіційно прохання про позбавлення Києва райрад направила Київрада. У таких умовах головною інтригою залишається лише питання часу. Чи наважаться "регіонали" піти на вибори в київські райради, максимально задіявши адмінресурс і лише в разі невдачі скасувавши вибори, або вважатимуть за краще не ризикувати. Тим паче, що скасування виборчої кампанії в Києві можна пояснити народу і турботою про економію коштів - не буде виборів, не буде і витрат на них. У обмін Києву на довгий час доведеться забути навіть про найменший натяк на самоврядування.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас