Інвестори шоковані: нова хвиля іпотечної кризи в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори шоковані: нова хвиля іпотечної кризи в США

Казна та Політика
5743
Cитуація, що склалася на ринку американської нерухомості, провіщає початок нової кризи в США. Тривожні новини приходять і з Європи. Інвестори бояться все втратити, як два роки тому, пишуть "Ведомости".
Економіка США може повторити долю Японії і найближчі 10-20 років провести в стагнації, попереджає головний економіст Standard & Poor's Девід Вісс. Розвинені економіки лише починають відновлюватися і будь-який шок може спровокувати рецесію, відзначає він.
Нова криза почнеться знову з іпотеки, одностайні експерти. Погіршення ситуації на ринку нерухомості вистачає, щоб перервати відновлення, адже витрати на будівництво і устаткування будинків складають 15% ВВП США, відзначають економісти Moody's Analytics. Вісім з дев'яти рецесій в США були спровоковані кризою в цьому секторі, підрахували в агентстві Bloomberg. І зараз він знов переживає сильний спад, констатує S&P. За підсумками I кварталу дефолти по іпотеці зросли на 48%, їх обсяг досяг 3,6 млрд доларів - це найвищий рівень з 2001 року.
У вівторок світові ринки готувалися до гіршого в очікуванні статистики щодо американської нерухомості: індекси знижувалися (S&P 500 впав на 1,5%, індекси Stoxx Europe 600 - на 1,7%, Nikkei 225 - на 1,3%). Ринок чекав поганих новин, але вони перевершили найбільш песимістичні оцінки, відзначає Тімоті Хардер з Peak Capital Investment Services. За даними Національної асоціації ріелторів, продажі будинків на вторинному ринку скоротилися на 27,2% до 3,83 млн - це найсильніше падіння за 15 років. Аналітики чекали зниження на 13,4% (консенсус Bloomberg). Дані підсилили гірші побоювання інвесторів, відзначає Ендрю Вілкінсон з Interactive Brokers: "Ринки були поглинені новими розпродажами". Котирування нафти WTI вчора знизилися на 1,5% до 72,01 долара.
Аналітики пояснюють різке погіршення стану ринку нерухомості завершенням в квітні програми надання федеральних податкових кредитів (8000 доларів на домогосподарство). Індекс S&P 500 втратив відтоді 12%, Nikkei 225 - 20%.
Будь-яке погіршення ситуації в США ударить по Європі, попереджає єврокомісар Оллі Рен. Але і без новин із-за океану зростання в Європі вже сповільнилося, всі країни єврозони, за винятком Німеччини, впритул наблизилися до стагнації.
Як і в США, криза в Європі може розгорітися через ситуацію на ринку нерухомості, де надувається новий міхур. Борги домогосподарств Норвегії - 197% їх доходів, Швеції - 167%, Фінляндії - 107%. При цьому нерухомість дорожчає: у Швеції - на 7% за II квартал, в Норвегії - на 9,1%, у Фінляндії - на 10% (дані банків). Рецесія почнеться, якщо ціни на якому-небудь ринку нерухомості в Європі впадуть на 10%, писав в липні Комітет з нагляду за банками Єврокомісії.
Ситуація гірша, ніж думають аналітики, попередив інвесторів Ян Хатціус з Goldman Sachs. Не всі ще усвідомили, що погіршення економічних показників не лише призведе до зниження фондових ринків, але і викличе значне коректування показників компаній і спровокує масштабний розпродаж активів, попередив він.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас