Російські банки взялися за створення подушки валютної ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки взялися за створення подушки валютної ліквідності

Казна та Політика
475
Найбільші банки РФ намагаються залучити від вкладників більше валюти, щоб видати її бізнесменам для фінансування операцій, пише в четвер газета "Ведомости".
Підвищення ставок по валютних вкладах - тренд останнього місяця, вказує старший економіст Альфа-банку Наталія Орлова, банки взялися за створення подушки валютної ліквідності. У числі перших прибутковість валютних вкладів переглянули найбільші банки: Сбербанк минулого тижня підвищив її на 0,5% річних, Банк Москви - на 0,2-0,8%, а вчора до них приєднався ВТБ 24 (+0,8% по депозитах в доларах).
Одночасно банки продовжують знижувати привабливість рублевих вкладів. ВТБ 24 зменшив їх прибутковість на 1 процентний пункт, Сбербанк - на 0,6-1,75. Максимальні ставки по валютних і рублевих вкладах в держбанків майже порівнялися: у ВТБ 24-5,1% і 7% річних, в Сбербанку - обидві по 6%.
ВТБ 24 має намір збалансувати портфель термінових вкладів і збільшити частку вкладів у доларах, пояснила заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Юлія Деменюк. Дані про валютний ризик банк не розкриває. Місяць тому його президент Михайло Задорнов повідомив, що частину депозитів, у тому числі валютних, банк видає у вигляді міжбанківських кредитів материнському банку - ВТБ. Він винен своїй роздрібній "дочці" 200 млрд рублів, з яких 60 млрд отримав від неї в першому півріччі. Фінансовий директор ВТБ Герберт Моос заявляв, що банк переорієнтується із залучення на ринках капіталу на дешевші вклади населення, згадує аналітик "Атона" Світлана Ковальська, мабуть, це стосується і валюти.
"Сбербанк вирішив підвищити ставки по валютних вкладах, тому що зараз є підвищений попит серед корпоративних позичальників на долари, і цей попит не унікальний для Сбербанку", - розповідає заступник голови правління Антон Карамзін. Він відзначає, що кредитна організація знаходиться в руслі ринкових тенденцій: зараз дефіцит доларової ліквідності і надлишок рублевої. За його словами, долари як валюта з відносно низькою процентною ставкою зараз користуються попитом у позичальника, але задовольнити цей попит на внутрішньому ринку стає складніше, тому що і роздрібні вкладники, і компанії долари в банках майже не зберігають. Таку поведінку клієнтів він пояснює тим, що долар до останнього часу падав і вкладники перевели істотну частину заощаджень в рублі.
Його слова підтверджує статистика Агентства страхування вкладів (АСВ), згідно з якою частка валютних вкладів неухильно знижується з середини 2009 року: за січень - червень вона скоротилася з 26,4% до 21,5%, а до кінця року АСВ очікується 17-19%. Банки намагаються утримати частку валютних пасивів сумірною з валютними активами, тому і прагнуть підігріти інтерес громадян підвищенням ставок, вважає заступник гендиректора АСВ Андрій Мельников.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас