"Ъ": Банки відклали перспективу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки відклали перспективу

Казна та Політика
1365
Стабілізація ситуації у фінансовій сфері поки не позначилася на зростанні обсягів кредитування. За перші сім місяців року кредитний портфель зріс лише в трьох банків з першої десятки. Поліпшення очікується до середини наступного року, але за умови збільшення доходів населення, пояснюють банкіри.
Вчора в розпорядженні Комерсант-Україна опинилися баланси 10 найбільших банків на 1 липня, з яких виходить, що лише деяким установам удається не знижувати обсяг кредитного портфеля. На цей показник не впливає географія походження акціонерного капіталу.
Так, портфель ПриватБанку за 7 місяців зріс на 16% (11,5 млрд грн), Укрексімбанку - на 3,3% (1,5 млрд грн), Промінвестбанку - на 0,03% (6,4 млн грн). Лідером у скороченні портфеля позик став ЗАТ "ОТП Банк", (-19,6%), якому повернули 5,4 млрд грн. Трохи менше втратили УкрСиббанк (-11,6%, или 5,03 млрд грн), АКБ "Укрсоцбанк" (-8,9%; 3,4 млрд грн), "Райффайзен Банк Аваль" (-7,7%; 3,62 млрд грн), Альфа-банк (-4%; 957,3 млн грн), ВТБ (-1,9%; 472,3 млн грн), Ощадбанк (-1,5%; 666,7 млн грн).
Проблема зниження обсягів кредитних портфелів, що погіршує фінансові результати установ, позначається на всій банківській системі: за даними НБУ, за 7 місяців з економіки в банки повернулися 12 млрд грн. (11,7% портфеля). При цьому населення активно погашає позики (-19,7 млрд грн.), а підприємства більше отримують нових кредитів (+7,7 млрд грн.). Втім, в липні портфель кредитів населення в гривні збільшився на 0,1%.
Хоча раніше банкіри обіцяли відновити кредитування цієї весни, щоб до літа зрівняти обсяги погашення позик і видачі нових, зараз вони називають ситуацію адекватною. "Погашення кредитів випереджає зростання кредитного портфеля, тому що кредитувати нікого", - говорить заступник голови правління Ощадбанку Олександр Гришко. "Ми спостерігатимемо скорочення роздрібного портфеля всіх банків, які займалися активним кредитуванням до кризи, тому що обсяги амортизації кредитного портфеля істотно перевищують невеликі суми позик, які сьогодні видаються", - відзначає начальник управління роздрібного бізнесу ОТП Банку Олексій Руднєв.
Небажання нарощувати видачу кредитів фінансисти пояснюють низькою платоспроможністю переважного числа позичальників. "Зростання зарплат поки не спостерігається, на підприємствах погано платять, прогнозувати збільшення своїх доходів люди не можуть, - констатує Олександр Гришко.- Якщо банк бере офіційно підтверджені доходи клієнта і проводить аналіз його фінансового стану, виходить, що позичальник не зможе в найближчому майбутньому погасити відсотки і повернути тіло кредиту".
Банкіри говорять, що прорахувалися і з прогнозом зростання кількості негативно кваліфікованих кредитів, яка продовжує збільшуватися (у липні на 0,7%, до 11,5%). "Ми чекали, що всі проблемні кредити виявляться в I кварталі, але наші прогнози не виправдалися", - признається Гришко. За його словами, хоча банки незабаром понизять кредитні ставки в гривні до докризового рівня (16%), це не дозволить швидко наростити портфель. "На обсяги, які хоч би перекриватимуть щомісячне погашення сформованого кредитного портфеля, ми вийдемо не раніше середини наступного року", - підкреслив Олексій Руднєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас