Національні проекти віддадуть в приватні руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Національні проекти віддадуть в приватні руки

Казна та Політика
1854
Вчора на засіданні комітету економічних реформ при президенті Вікторі Януковичі було представлено десять пріоритетних національних проектів. Більшість з них не нові й були в числі першочергових для урядів ще з 2004 року. Фінансування нацпроектів, за словами глави держави, планується здійснювати за рахунок приватних інвестицій. Для залучення коштів держава готова надати виняткові преференції інвесторам.
Про те, що головною темою чергового засідання комітету економічних реформ стане затвердження списку нацпроектів, стало відомо на початку серпня, коли Віктор Янукович призначив Владислава Каськіва керівником робочої групи з підготовки списку пріоритетних національних програм. Вчора, відкривши засідання, Янукович коротко згадав про необхідність поліпшення інвестиційного клімату в країні, після чого оголосив основні, на його думку, напрями нацпроектів. Серед них виявилися підготовка України до подачі заявки на проведення зимової Олімпіади 2022 року, енергетика і розвиток транспортної інфраструктури.
На останньому питанні глава держави зупинився детальніше. "Ми повинні повернути транспортні потоки, які за останні роки були втрачені на користь наших сусідів", - сказав він. Віктор Янукович не став називати країн-сусідів, стосовно яких у нього є претензії, але з контексту виходило, що йдеться перш за все про Румунію. "Незважаючи на тиск, який чинився на уряд, на Мінтранс з приводу судноплавства по Дунаю, ми це питання вирішуватимемо. Ніякі балачки нас не зупинить!" - заявив президент на підвищених тонах.
Два тижні тому за підсумками зустрічі Віктора Януковича і Владислава Каськіва було прийнято рішення виділити 5 пріоритетних нацпроектів з вихідного списку, що містив 16 позицій (є в розпорядженні).
Втім, до вчорашнього засідання поставлене завдання змінилося. За узгодженням з главою держави Каськів зачитав список з 10 пунктів.
Два головні нацпроекти будуть реалізовані в енергетичній галузі - це будівництво вітряних і сонячних електростанцій в Криму і Запорізькій області, а також терміналу з прийому зрідженого газу (місце будівництва поки не називається). "Останні тенденції такі, що зріджений газ стає дешевшим від трубного", - відзначив на засіданні Владислав Каськів. "Економіка там просто вражаюча. Сьогодні на вході в Україну (при постачаннях по трубопроводу) ми отримуємо газ по $250. На терміналі, за підсумками переговорів з Єгиптом, виходить $190",- підтримав його міністр палива і енергетики Юрій Бойко. Варто зазначити, що ідея будівництва газового терміналу не нова - даний проект називають пріоритетним з 2006 року, в періоди прем'єрства Юрія Єханурова, Віктора Януковича і Юлії Тимошенко. У 2010 році в уряді Миколи Азарова заявили, що продовжать роботу в даному напрямі.
Складно назвати новими і більшість інших нацпроектів. Проект "Доступне житло" збігається з тим, що був запропонований і активно просувався президентом Віктором Ющенком; концепція проекту "Якісна вода" з забезпечення громадян чистою питною водою була затверджена ще в 2004 році; про необхідність модернізації звалищ, відпрацьованих свій ресурс (проект "Чисте місто"), місцева влада заявляє чи не з часів отримання Україною незалежності.
Треба зазначити, що в уряді Юлії Тимошенко в 2009 році розроблявся аналогічний список пріоритетних нацпроектів, причому його підготовкою теж займався Владислав Каськів, який займав пост радника прем'єр-міністра з питань іноземних інвестицій. Проте на стадію реалізації заявлених ідей робота тоді так і не вийшла.
Всі промовці підкреслювали, що президент доручив "відмовитися від залучення бюджетних коштів при реалізації нацпроектів". Бойко, зокрема, пообіцяв, що в підвідомчих йому напрямах це завдання буде виконано. Проте деякі представлені вчора проекти носять яскраво виражений соціальний характер, і пошук приватних інвесторів для їх фінансування може виявитися проблематичним.
Це, зокрема, проект "Відкритий світ", що передбачає створення національної телекомунікаційної мережі на основі технології 4G, що покриває велику частину території країни. "В рамках проекту півтора мільйони школярів будуть забезпечені нетбуками", - відзначив Каськів. При цьому він упевнений, що зможе знайти інвесторів на всі напрями, окрім одного. "Нацпроект 'Нове життя', що стосується материнства і дитинства, - єдиний, що вимагає переважно державного фінансування", - підкреслив чиновник.
Обсяги інвестицій в реалізацію заявлених планів поки не оприлюднюються. Швидше за все, остаточна цифра поки не підрахована, адже в деяких сферах не визначений навіть перелік необхідних інвестиційних напрямів.
Так, під час презентації проекту "Місто майбутнього" Києва, що передбачає реконструкцію, Владислав Каськів обмежився загальними фразами про те, що столицю потрібно зробити кращою і затишнішою для мешкання. А нацпроект з модернізації транспортної інфраструктури буде наповнений після того, як Мінтранс внесе свої пропозиції, відзначив Віктор Янукович.
В 2009 році було оголошено, що для реалізації основних нацпроектів необхідні інвестиції у розмірі $12 млрд. У оприлюдненому вчора списку містяться не менш витратні проекти. Наприклад, підготовка України до проведення зимової Олімпіади-2022, за оцінками віце-прем'єра Бориса Колесникова, щороку обходитиметься в $1 млрд. Глава держави пообіцяв, що для залучення цих коштів інвесторам будуть запропоновані виняткові преференції. "Інколи доведеться створювати такі умови, яких немає в жодного іншого інвестора в країні", - підкреслив Янукович.
Ідеї, що прозвучали на засіданні, підтримали всі промовці, у тому числі прем'єр-міністр Микола Азаров, який запропонував доповнити список проектами модернізації системи охорони здоров'я і підтримки аграрного сектора економіки. "Хочу відзначити: ніхто не висловив сумнівів у тому, що нам удасться впоратися з цими завданнями", - з посмішкою сказав Віктор Янукович після виступу прем'єра.
Перш ніж завершити засідання, глава держави пригадав про те, як в Донецькій області в період його губернаторства, 10 років тому, був реалізований проект будівництва вітряної електростанції в Новоазовському районі: "А тоді не було закону (з підтримки пріоритетних проектів). Але був ентузіазм. І ми через місяць після того, як приїхали на будмайданчик, побудували перші десять вітряків, диспетчерську, підстанцію і давали енергію в мережу. Всі приїжджали і захоплювалися, і Віктор Андрійович..." На цих словах президент осікся і після невеликої паузи змінив тему. Прізвище Віктора Ющенка, який обіймав в той період пост прем'єр-міністра, Віктор Янукович вирішив не згадувати.
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас