Пенсія в Україні дістанеться лише живучим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсія в Україні дістанеться лише живучим

Казна та Політика
14494
Пенсійний вік для жінок буде підвищений вже в 2010 році - це зобов'язання взяв на себе уряд, підписавши меморандум з МВФ. Ціна питання - $15,3 млрд кредиту.
Заради цих грошей до кінця вересня 2010 року до Ради буде внесений законопроект, в якому передбачено поступове збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років (починаючи з 2010 року щороку додаватиметься по 6 місяців), збільшення мінімального терміну страхування з 5 до 15 років, збільшення на 10 років кваліфікаційного періоду для отримання повної пенсії.
Скільки на пенсії жити відміряно?
За даними Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, на сьогодні чоловіки-українці в середньому живуть 62 роки, а жінки - 74 роки. Для порівняння, пенсійний вік в Японії для обох статей - 70 років, а середня тривалість життя 82 роки. У США працюють до 65, а живуть в середньому 78 років. У Франції виходять на відпочинок в 62 роки з половиною, а вмирають в 80. Виходить, багатьом нашим співгромадянам доведеться заробляти на жадану пенсію мало не все життя, оскільки європейський фонд нав'язує нам свою стандартну програму заходів, яка, на його думку, автоматично поліпшить економічний стан України.
За словами експертів, так не буде: час, який хочуть відвести українкам на труди праведні, не відповідає відрізку життя, який залишиться їм на відпочинок, внуків і думки про душу. І перш ніж погоджуватися на умови МВФ, може, варто було запропонувати йому вникнути в українські реалії?
Обіцяти - не означає підвищити
- Підвищувати пенсійний вік не доведеться, - несподівано заявив регіонал Вадим Колесніченко. Просто сьогодні Україна демонструє ЄС і світовій спільноті послідовність і наполегливість в проведенні реформ, а щоб вести переговори, потрібні певні умови...
- Підписавши меморандум, ми отримали "дорожню карту" для проведення складних переговорів, запропонували відкрито ознайомитися з нашою економікою і ситуацією в країні, - пояснив депутат. - Бездумно підняти пенсійний вік не можна, тому що виявиться, що в країні на пенсію особливо і нікому виходити. Ніхто не говорить, що з наступного року цей поріг підвищать - підписання меморандуму говорить про те, що держава готова проводити обіцяні реформи і новації, а на це потрібно добути фінансування... Запевняю, в МВФ сидять люди з такими ж мізками, як у нас, і вони добре розуміють нашу ситуацію, хоча і пропонують нам свій стандартний пакет рекомендацій.
Схоже, що влада йтиме перевіреним шляхом: обіцяти Європі все, але виконувати її вимоги вибірково. Правда, це не гарантує, що тим часом в Україні раптом підніметься напівмертва економіка, і, відштовхуючись від неї, налагодиться система пенсійного забезпечення. Але поки, не маючи європейського рівня життя, бажання чекати пенсії з останніх сил немає. І думка, що японці працюють до старості теж, якось не втішає.
Річ не в тому, скільки платить Пенсійний фонд, а в тому, скільки платять йому
Вітчизняний Пенсійний фонд вже давно заплутався в боргах і живе лише на дотації держбюджету. Годувати таку структуру з казни (при тому, що вона замислювалася як цілком самостійне відомство) - дорога в нікуди, і це розуміють не лише економісти, але навіть політики. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко не так давно оголошував, що ПФ розбалансований: на тих, що 10 працюють в країні припадає 9 пенсіонерів, а частка пенсійних витрат досягла вже 17,9% ВВП, що незбагненно для європейської країни.
- ПФ лежить тягарем на бюджеті, тягне з нього мільярди гривень щороку, - говорить член комітету ВР з питань бюджету Олег Ляшко. - Пора вживати термінові заходи, а то колись цей фонд гуркне з дужчим ефектом, ніж в Греції. Але уряд йде найлегшим шляхом вирішення проблеми, піднімаючи пенсійний вік.
На думку чиновників, обіцяна МВФ міра повинна поліпшити збалансованість Пенсійного фонду на цілих 2 млрд грн. вже в 2011 році. Втім, директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна не бачить до цього жодних передумов.
- Справжнього стану речей в ПФ не знає, напевно, навіть Рахункова палата - вона не має повноважень перевіряти потоки грошей фонду. Але становище це не блискуче, - говорить Шангіна. - Проте підвищення пенсійного віку на наповнення ПФ ніяк не вплине: коріння проблеми лежить в жебрацькій ціні праці, занижених державою розмірах прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати і пенсії. Звідси і мізерні відрахування в ПФ. Виходить, можна працювати хоч 20, хоч 40 років, але пенсія у вас від цього більшою не стане.
Все б нічого, якби внески до фонду робили абсолютно всі працюючі в країні, але ж зарплати "в конвертах" поки ніхто, на жаль, не відміняв, відзначає екс-міністр соціальної політики і праці Людмила Денисова.
- Треба спочатку зайнятися легалізацією доходів громадян і тим самим підвищити доходи ПФ, - вважає вона. - І тут потрібна не прогресивна шкала оподаткування фізосіб, а регресивна - чим більший фонд оплати праці, тим менше з нього платиш податків: так роботодавець буде зацікавлений платити і вести свої справи прозоро.
Після такої роботи на пенсію йти нікому
Якщо вірити Держкомстату, стає ясно, що в наявності грандіозна несправедливість: як можна посилатися на те, що японці з шведами працюють довше від наших, якщо вони і живуть в середньому на десять-двадцять років довше від українців?
Виходить, відпрацювати нас змусять по повній, незважаючи на нікчемний порівняно до європейського рівень життя в цілому і медобслуговування зокрема, а відплачувати вже мало кому доведеться...
- На Заході чоловік у віці 60 років ще досить працездатний, а вийшовши на пенсію, ще повний сил і може присвячувати час своїм інтересам. А ось наша жінка в 55 відповідає 65-річній європейці за станом здоров'я у зв'язку з хворобами, екологією, навантаженням, умовами праці, про які в ЄС навіть не здогадуються, - обурюється Денисова.
А головне, підкреслює колишній міністр, те, що на цілих 10 років збільшать стаж для отримання пенсії, тобто, щоб в 60 років вийти на пенсію, сьогоднішній сорокалітній жінці потрібно мати за плечима мінімум 10 років стажу і відпахати день в день ще 20. Підвищення пенсійного віку - міра дуже навіть доцільна, заперечує Шангіна: 55 років для сучасної жінки - не той вік, щоб хотіти піти з роботи, навіщо виключати в принципі не стару ще людину з соціуму? Інше питання, що це нічого не вирішить економічно.
- Ось вже 20 років нам розповідають про катастрофічну демографічну ситуацію в країні, але, проте, за останні 15 років співвідношення середньорічної чисельності зайнятого населення до пенсіонерів не змінилося: маємо 20 млн працюючих і близько 14 млн з невеликими коливаннями пенсіонерів, і це нормально, ми в Європі цим не оригінальні, - пояснює Шангіна. - Ясно, що демографічна ситуація у нас не з кращих, але поки вона веде лише до того, що знижується середній вік українця, а якщо врахувати, що помітна частина чоловіків вмирає, не доживаючи до пенсії, не думаю, що вона настільки критична саме з точки зору пенсійного забезпечення.
Набагато розумніше було б ввести накопичувальну систему в ПФ, вважає Денисова, щоб страхування велося за іншим принципом: людина працювала, робила відрахування і знала, що вони йдуть не в загальний казан, а особисто на нього, і в разі чого перейдуть по спадку його дітям.
МВФ не бере до уваги ні позицію профспілок, ні особливості країни, якій він дає рекомендації, говорить Шангіна, вимоги фонду ні хороші, ні погані, а просто стоять на економічній платформі, і соціальні наслідки реформ цю структуру не хвилюють. А момент для підвищення пенсійного віку у нас вибраний невдало, адже суспільство перебуває в стані стресу, звертає увагу експерт. Як же зустрінуть законопроект в парламенті цієї осені, якщо він вже такий непопулярний в народі?
- Реформи непопулярні, лише якщо їх проводять непопулярні люди з неправильними мотиваціями, - говорить політолог Дмитро Видрін. - Опозиція, звичайно, буде проти, не виключено, що знову в хід підуть яйця, але ж той, хто "працює яйцями", ніколи не перемагає того, що працює головою. Але в Раді і навіть в опозиції є адекватні люди, котрі розуміють, що з ПФ треба терміново щось вирішувати, тож тотальної конфронтації все ж бути не повинно.
Тетяна Негода
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас