На київські лікарні в кінці року чекає криза? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На київські лікарні в кінці року чекає криза?

Казна та Політика
255
Перший заступник голови КМДА Олександр Попов вважає, що системну роботу при прийнятті бюджету, при затвердженні його Кабінетом Міністрів, ніхто не вів. В результаті Київ в першому півріччі недоотримав мільярд гривень доходу. Про це Попов заявив в інтерв'ю "Главреду".
"Я ще розумію, коли дефіцит бюджету становить два-три відсотки, але 10 відсотків - це вже нонсенс... Сьогодні ми з податковою інспекцією розглядаємо можливості для активізації нашої спільної роботи - для того, щоб на кінець року ми все-таки змогли скоротити цей дефіцит. Маючи мільярд дефіциту, ми сьогодні в ручному режимі вирішуємо, яку "діру" латати передусім. А це не є нормально, тому що бюджет повинен працювати автоматично: надійшли кошти - їх освоїли згідно з фінансовим документом і тому подібне", - розповідає Попов.
За його словами, зараз складається така ситуація, що під кінець року, можливо, не буде можливості профінансувати всі першочергові витрати, зокрема ті, які стосуються роботи лікарень.
"До речі, така ж ситуація склалася і торік, тому зараз ми ще виплачуємо попередні борги, бо маємо зобов'язання перед організаціями, які надавали послуги або товари. Скажімо, торішня закупівля медичного устаткування була проведена таким чином, що залишилося 46 мільйонів гривень... Будь-який фахівець вам скаже, що прихований дефіцит - це перший крок до зловживань. Тому я прийняв рішення про усунення Віктора Падалки, втім, він залишається першим заступником начальника управління, і я думаю, що йому саме зараз слід зайнятися ліквідацією і реструктуризацією заборгованості, яка виникла на сьогодні", - розповів Попов.
Кажучи про міськбюджет наступного року, заступник Черновецького відзначив, що зараз працює робоча група, і КМДА намагається разом з урядом сформувати бюджет в тих рамках, які є реальними для його виконання.
"Ми повинні мати можливість перевиконати бюджет. Безумовно, потрібно також максимально використовувати наявний потенціал і отримати всі надходження ще протягом цього року, а наступний бюджет навіть перевиконати. У новому Бюджетному кодексі йде мова про те, що в разі перевиконання бюджету 50% коштів буде направлено органу або організації, яка забезпечила таке перевиконання", - відзначив Попов.
Він також додав, що бюджет будь-якої країни або міста не буває ідеальним. "І як би ми його не сформували, завжди на щось не вистачає - на культуру, на медицину, на освіту. Така реальність. Але що стосується захищених статей витрат (а це - заробітна плата, теплоенергоресурси, медикаментозне забезпечення), то тут, звичайно, треба дотримуватися стандартів, про які ми зараз говоримо і якими ми повинні забезпечити людей. Переконаний в тому, що якщо навіть ті ж ресурси по-іншому направити на досягнення конкретної мети, то результат буде набагато ефективніший. Якщо, скажімо, вдатися до системи лікарняних кас, де буде врахована кожна копійка, то відразу вийде значна економія коштів, які потрібні на безкоштовне обслуговування пільгових категорій", - говорить Попов.
За його словами, ще одна стаття економії - скорочення "управлінців".
"Ми не можемо дозволити собі мати такий штат в районних і міський адміністраціях. Тобто, скорочення штату чиновників - один з принципів стабілізації бюджетної сфери", - додав Попов.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас