Східна Європа лякає банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Східна Європа лякає банкірів

Казна та Політика
1102
Угорщина першою серед східноєвропейських країн зіпсувала настрій банкірам, ввівши в липні драконівський податок на банки. Тепер же її прикладу можуть послідувати й інші країни регіону, в першу чергу Хорватія і Словаччина, уряди яких серйозно перейнялися пошуком коштів для поповнення бюджету.
В Угорщині податок стягуватиметься за ставкою в 0,5% від суми банківських активів понад 50 млрд форинтів станом на кінець 2009 року. Уряд країни за рахунок цього має намір отримувати до 837 млн дол. на рік. Примітно, що в США аналогічний податок складає 0,15% від суми банківських зобов'язань, а Великобританія збирається ввести податок на банківський баланс у розмірі всього 0,07%.
Найболісніше сприйняли новий угорський податок західноєвропейські банки, чиї "дочки" активно працюють у Східній Європі. Так, представник банківської групи Raiffeisen навіть заявив у Відні, що в даному випадку йдеться про "часткову націоналізацію".
Спостерігачі вважають, що оскільки латання дір в бюджеті за рахунок банківського податку метод дуже привабливий, прикладу Угорщини вже на цьому тижні може послідувати Хорватія. Тут за введення такого податку наполегливо бореться прем'єр-міністр Ядранка Косор, яка нещодавно відвідала Угорщину.
Противників нововведення в Хорватії очолює глава центробанку цієї країни Зеліко Рохатінськи, який вважає введення нового податку на банки неправильним з економічної точки зору кроком. На думку пана Рохатінськи, Національний банк в Загребі не зможе компенсувати можливі негативні наслідки цього заходу, наприклад зростання процентних ставок. "Принципово неправильний крок неможливо виправити іншими помилковими рішеннями", - заявив банкір.
Не виключене введення банківського податку і в Словаччині, Міністерство фінансів якої планує на 2010 рік дефіцит держбюджету на рівні 8%. "Звичайно, в такій ситуації розглядаються всі варіанти підвищення податків", - вважає експерт по Східній Європі Віденського інституту міжнародних економічних досліджень Зденек Лукаш. До речі, питання про введення банківського податку дискутується також в Польщі і Болгарії.
Особливо великі побоювання з приводу перспективи введення банківського податку випробовують топ-менеджери провідних банків Австрії. Для них він може обернутися подвійним навантаженням. Річ у тім, що восени Австрія планує введення банківського податку і у себе, що Handelsblatt підтвердили у віденському Міністерстві фінансів. Таким чином, австрійським банкам, які на східноєвропейському ринку займають лідируючі позиції, доведеться робити відрахування і у вітчизняну казну, і фіскальним органам тих країн, де працюють їхні "дочки". До речі, італійський UniCredit вже пригрозив, що в разі подвійного оподаткування він згорне свою діяльність в Східній Європі, яку здійснює через розташований у Відні Bank Austria.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас