Економіці Європи загрожує друга хвиля рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіці Європи загрожує друга хвиля рецесії

Казна та Політика
1941
Європейська економіка перебуває під загрозою другої хвилі рецесії, оскільки уряди скорочують витрати для зменшення дефіциту бюджетів. Про це заявив відомий економіст, лауреат Нобелівської премії Джозеф Стігліц.
Після кризи в Греції цього року, що підірвав довіру інвесторів до єдиної європейської валюти, уряди країн єврозони підсилюють заходи для того, щоб опустити рівень дефіциту нижче встановленої в Європейському союзі позначки в 3% ВВП. Хоча в другому кварталі економіка держав єврозони росла рекордними темпами за останні кілька років, відновлення показує ознаки ослаблення, відзначає агентство Bloomberg.
"Оскільки так багато країн Європи зосереджують на штучній цифрі в 3%, що не є чимсь реальним і дивиться тільки на однин бік балансу, Європа піддається ризику входження в другу хвилю рецесії", - сказав Стігліц, виступаючи на дублінському RTE Radio у вівторок.
Крім того, він відзначив, що оскільки компанії як і раніше продовжують скорочувати робочі місця, навряд чи варто очікувати зміцнення темпів економічного росту найближчим часом.
Згідно із травневим прогнозом Європейської комісії (ЄК), середній дефіцит бюджету країн єврозони, імовірно, збільшиться до 6,6% ВВП цього року в порівнянні з 6,3% за підсумками 2009 року.
Найбільш значний дефіцит в 2009 році мала Ірландія - 14,3% ВВП. За оцінками ЄК, він скоротиться до 11,7% цього року. Греція, дефіцит бюджету якої є другим за величиною, має намір знизити показник в 2010 році до 8,1% з 13,6% торік і повернутися у встановлені ЄС рамки в 2014 році.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас