Світ аплодує німецькій економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ аплодує німецькій економіці

Казна та Політика
1174
Криза перетворила гидке каченя на лебедя. Про те, що ще вчора німецьку економіку називали неповороткою і старомодною, сьогодні всі забули. Здоровий консерватизм знову в моді: США і Європа беруть в Німеччини уроки.
Здавалося б, ще вчора, до кризи, Німеччину з її любов'ю до традиційної індустрії і сильним соціальним сектором сприймали, особливо на англо-саксонському світі, як щось викопне, як неповороткого динозавра. В дні кризи німецький уряд критикували за те, що він не випускає один пакет реформ за іншим. Ну а рішення зафіксувати в конституції країни межу державного боргу сприймали з усмішкою - мовляв, німці, як і завжди, до смерті економитимуть. Песимісти за посадою, такі як нобелівський лауреат в області економіки Кругман, взагалі звинувачували Німеччину в тому, що, оскільки вона експортує набагато більше, ніж імпортує, то заганяє США, Францію і навіть Грецію в боргову яму. Але це було вчора.
Сьогодні Німеччина, виходячи з кризи в крутому піке, виглядає як приклад для наслідування. Її державні облігації в зв’язку з рішенням Берліна пригальмувати зростання держборгу розлітаються на фондових ринках, як гарячі пиріжки. Ситуацію на ринку праці - в Німеччині після кризи менше безробітних, ніж до нього - називають дивом. В світі оцінили і значення німецької соціальної системи, яка під час падіння економічної кон'юнктури виступила як подушка безпеки. Експортні успіхи Німеччини, особливо в країнах, що розвиваються, зараз вивчають Євросоюз і США як модель для своїх економік.
Оплески на адресу Німеччини не повинні вводити в оману - прогнози розвитку світової економіки не вселяють оптимізму. Нинішня єдина фінансова політика Євросоюзу стимулює економіку Німеччини. Як Великобританія не здатна нічого вдіяти зі своєю концентрацією на фінансовому секторі і сферах послуг, так і Німеччина нічого не може вдіяти зі своїми особливостями. Різний менталітет і історичний досвід призводять до того, що праворуч від Рейну - в Німеччині - більше економлять і виробляють, а зліва - у Франції, Італії та Іспанії - більше споживають. Євросоюзу необхідно пристосуватися до відмінностей національних економічних структур, інакше історія з банкрутством Греції в ЄС може бути не останньою.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас