КНР може скасувати страту за економічні злочини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КНР може скасувати страту за економічні злочини

Казна та Політика
301
Китай, де щороку вищий запобіжний захід застосовується до більшого числа людей, ніж будь-де в світі, розглядає можливість скасування страти за економічні злочини, передає китайське інформаційне агентство "Синьхуа".
Це може статися, якщо щонайменше в двох читаннях буде прийнятий проект поправки в Кримінальному кодексу країни. Проект передбачає виключення з "чорного списку", де на даний момент фігурує 68 тяжких правопорушень, 13 найменувань. Всі вони входять до групи тих, що "належать до економіки, ненасильницьких злочинів", включаючи шахрайство з фінансовими рахунками і акредитивами, підробку і продаж накладних з метою сховатися від податків, а також незаконну торгівлю культурними цінностями і дорогоцінними металами.
Кількість страт в країні не скоротиться на 19%, як можна передбачити, виходячи з математичної логіки, вважають експерти. Річ у тому, що дана поправка, яка може стати восьмою до прийнятого в 1997 р. документа, націлена на той вид протиправних дій, який рідко тягне за собою покарання у вигляді страти. Крім того, багато критиків вказують на засекречену і непрозорість всіх судових процесів, що особливо стосуються тяжких злочинів.
Крім того, передбачається повне скасування страти для злочинців у віці від 75 років. Проте, на думку міжнародних правозахисних організацій, цей захід також є досить символічним, оскільки рідкі випадки, коли перед судом з'являються люди такого віку.
В законопроекті також міститься положення, що передбачає збільшення максимального терміну відбуття покарання з 20 до 25 років.
Раніше цього року Китай вже схвалив декілька удосконалень до своєї юридичної системи. Так, в даний час слідство більше не може використовувати докази, отримані шляхом залякування і тортур. Відзначимо, що, за даними Верховного суду КНР, в 2008 р. близько 15% смертельних вироків, винесених судами нижчої інстанції, були неправомірними.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас