Експерт: Банки будуть інвестувати в державні цінні папери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Банки будуть інвестувати в державні цінні папери

Казна та Політика
331
В середньостроковій перспективі очікуються значні інвестиції з боку банків в державні цінні папери.
Таку думку висловив аналітик АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький, повідомили в прес-службі банку.
"В середньостроковій перспективі ми чекаємо більше інвестицій з боку банків в державні боргові цінні папери у зв'язку з незначним попитом на кредитування", - зазначив експерт.
За його словами, кредитування юридичних осіб в національній валюті залишається єдиним сегментом, який зростатиме. "З часом відсоткові ставки знизяться приблизно до рівня інфляції, і тоді ми зможемо розраховувати на збільшення зростання кредитування приватних підприємців і фізичних осіб", - сказав Заблоцький.
За його словами, банківська система має в розпорядженні рекордні обсяги надлишкової ліквідності при обмежених можливостях для інвестицій. Також спостерігається низький попит на кредити у зв'язку з високими відсотковими ставками і повільними темпами економічного зростання. Банківський сектор недавно вийшов з ситуації високої інфляції і кризи ліквідності, при цьому банки акумулювали депозитну базу, за яою платять відсотки більше, ніж рівень інфляції.
Процес зближення відсоткових ставок і рівня інфляції відбувається повільно, і банки не можуть запропонувати клієнтам привабливі відсоткові ставки із кредитів. Крім того, банки застосовують нові суворіші правила відносно кредитних ризиків відносно позичальників. "Таким чином, як і в більшості країн ЦСЄ (Центрально-Східної Європи), українські банки грають значнішу роль у фінансуванні дефіциту державного бюджету, проте повинні пройти ще довгу дорогу, поки їх частку портфеля державних облігацій в загальній кількості внутрішніх вимог банків можна буде порівняти з країнами ЦСЄ", - зазначив Заблоцький.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас