Янукович змінить закон про місцеві вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович змінить закон про місцеві вибори

Казна та Політика
624
Президент України Віктор Янукович прийняв принципове рішення внести зміни до закону про місцеві вибори, який піддався різкій критиці опозиції і експертів. Про це повідомляють джерела "Дзеркала тижня" в оточенні глави держави.
Протягом останнього тижня на Банковій йшли активні дискусії з приводу необхідності внесення змін до чинного закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" і їх характеру.
На стіл президентові було покладено цілу низку пропозицій, які полягали в допущенні до виборів блоків партій, самовисуванців і кандидатів від партій, чиї місцеві осередки були зареєстровані менш ніж за рік до голосування. Розглядалося також питання про лібералізацію формування територіальних виборчих комісій і декілька десятків технічних правок до закону, який писався і приймався поспіхом.
"ЗТ" стало відоме, що Віктор Янукович на даний момент схвалив дві поправки до закону. Перша: пропонується відмінити норму, яка дає право висунення кандидатів на виборах від місцевих партійних організацій лише за умови, якщо така парторганізація зареєстрована не пізніше, ніж за 365 днів до голосування. Це дозволить представникам "молодих" партій, у тому числі і провладної орієнтації, брати участь у виборах в більшій кількості територіальних общин. Друга: у зв'язку з тим, що територіальні комісії створюються ще до початку висунення кандидатів на виборах, пропонується змінити і либералізувати принцип їх формування.
За даними "ЗН", передбачається, що від кожної з п'яти фракцій у Верховній Раді до складу ТВК зможуть увійти по трьох членів. При цьому не має значення, скільки політичних сил входять в ту або іншу парламентську фракцію. Ще три члени ТВК визначатимуться шляхом жеребкування між всіма іншими партіями, зареєстрованими в міністерстві юстиції.
Джерела не виключають, що перелік змін до закону про місцеві вибори буде розширений під час підготовки відповідного законопроекту.
Як повідомили співрозмовники газети, схвалені президентом правки до закону про місцеві вибори можуть бути прийняті на позачерговому засіданні Верховної Ради, яке ініціює фракція Партії регіонів. Депутати, можливо, зберуться вже в кінці наступного тижня.
При цьому, як повідомили в секретаріаті Верховної Ради, відповідна заява до них доки не надходила.
Однак, враховуючи той факт, що голова парламенту Володимир Литвин особисто зацікавлений і наполягав на прийнятті пунктів, які пропонується змінити, то організація позачергового засідання може бути утруднена. В цьому випадку, як зазначили джерела "ЗТ", поправки можуть затвердити 7 вересня, в день відкриття VII сесії Верховної Ради.
За даними джерела, причин, що спонукали президента Віктора Януковича піти на зміни в закон про місцеві вибори, декілька.
По-перше, документ був негативно сприйнятий експертами в Україні в Європі і США. По-друге, закон обмежував права політичних сил, що розвиваються, і при цьому порушував інтереси прибічників коаліції, зокрема "Сильної України" віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка і "Фронту змін" Арсенія Яценюка.
По-третє, документ створив досить комфортні умови для політичної сили Юлії Тимошенко і "розчистив поле" від конкурентів з опозиційного середовища, які не мають розгалуженої мережі місцевих осередків, зареєстрованих за 365 днів до виборів.
По-четверте, закон не дає можливості для створення іменних проектів, які могли б ініціювати і очолити лояльні до влади блоки місцевих еліт
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас