США вимагають від Європи ослаблення контролю над МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США вимагають від Європи ослаблення контролю над МВФ

Казна та Політика
289
США зробили безпрецедентний крок в спробі змусити Європу поступитися місцями в Раді керівників Міжнародного валютного фонду (МВФ) представникам країн, що розвиваються.
Після відмови Європи поділитися владою в МВФ США на початку серпня відмовилися підтримати резолюцію, яка б продовжила панування Євросоюзу в керівництві фонду, що включає 24 керівника, повідомили агентству Reuters дипломати країн-учасниць.
Колишній керівник фонду Доменіко Ломбарді вважає, що цей крок з боку США відображає розчарування в європейському підході не тільки до управління МВФ, але і до інших економічних питань. Зокрема, на його думку, США сумніваються в правильності рішення Європи ввести жорсткі правила кредитування для міжнародних банків і наполягати на суворій економії. Вашингтон вважає, що спочатку потрібно забезпечити економічне відновлення і тільки потім прийти до жорсткої економії.
"Ця агресивна дія спровокована сильним розчаруванням США, які вважають Європу нездібною реформувати МВФ", - відзначає Ломбарді, який зараз займає посаду президента з економічної політики Оксфордського інституту і старшого радника Брукинського інституту у Вашингтоні.
У свою чергу високопоставлений представник Міністерства фінансів США повідомив, що вибори керівників в раду МВФ надають можливість змінити його склад і зробити його більш репрезентативним. "Міністр фінансів Тімоті Гайтнер підтримує реформу ради керівників МВФ, щоб він краще відображав реалії глобальної економіки", - підкреслив представник Мінфіну.
Варто додати, що в даний час в керівництві фонду домінують США і європейські країни. Це домінування відображає баланс сил, що склався після Другої світової війни. Проте останнім часом на місця в МВФ претендують країни, що стрімко розвиваються, такі як Китай. Вашингтон вже давно, але безуспішно, намагається добитися скорочення числа членів в раді керівників до 20 з 24, а також дати можливість країнам, що розвиваються, впливати на ухвалення рішень в МВФ. Проте Європа, яка має 9 представників в раді, категорично відкидає ідею поділитися місцями в керівництві фонду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас