Фондові індекси України в п'ятницю під впливом зовнішнього негативу просіли більш ніж на 1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові індекси України в п'ятницю під впливом зовнішнього негативу просіли більш ніж на 1%

Фондовий ринок
129
Фондовий ринок України під впливом зовнішнього негативу закрився в п'ятницю в "червоній зоні": індекс "Української біржі" (УБ) знизився на 1,66% - до 2017,97 пункту при обсязі торгів 95,02 млн грн., індекс ПФТС - на 1,37%, до 818,62 пункту при обсязі торгів 155,37 млн грн.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, на тлі відсутності макроекономічної статистики і важливої корпоративної звітності український ринок акцій продемонстрував в п'ятницю істотне зниження.
Додатковим негативом для ринку, за його словами, стали заяви глави Бундесбанку Акселя Вебера про можливість відновлення дискусії щодо реалізації ЕЦБ "Exit strategy" лише в першому кварталі 2011 року і продовження надання європейським банкам безлімітних кредитів до кінця поточного року.
В цілому, на думку Іванишина, ці новини є дуже негативними, оскільки побічно можуть підтверджувати слабкість економіки Євросоюзу.
Крім того, як відзначив агентству експерт інвестгрупи "Сократ" Антон Левінський, до зниження котирувань також призвів зовнішній новинний негатив, що спостерігався в четвер, внаслідок чого багато інвесторів у п'ятницю вирішили зафіксувати прибуток.
"Побоювання другого витка рецесії все ще присутні в чеканнях інвесторів по всьому світу, і сповільнення показників економічного зростання найбільшої економіки планети, які були оприлюднені в четвер, остаточно розвіяли оптимістичні настрої биків, що панували на світових торгівельних майданчиках в першій половині тижня", - сказав він.
В цілому на українському ринку ініціатива в п'ятницю була за "ведмедями". Переважну більшість позицій показали зниження.
Найбільша торгівельна активність, як і в попередні дні, була зосереджена в акціях гірничо-металургійного сектора.
Як відзначив Іванишин, сектор перебуває під найбільшим тиском як експортноорієнтований сегмент українкою економіки, і в разі глобального спаду першим відреагує падінням прибутків.
Найбільші операції по продажах на УБ проходили по акціях Алчевського меткомбінату (-3,17%) і "Азовсталі" (-3,24%). Проти ринку зросли акції Ясиновського коксохімічного заводу (+0,69%).
В центрі уваги на УБ були також акції концерну "Стирол" (-2,47), по яких, за словами В.Іванишина, очікується додаткова інформація щодо купівлі підприємства.
В решті ринок в п'ятницю торгувався мляво і неактивно.
На думку Левінського, наступна торгівельна сесія буде націлена на розпродажі. "Індекс УБ тестуватиме рівень 2000 пунктів, вірогідність пробиття якого дуже велика", - сказав він.
На фондовому майданчику ПФТС падіння продемонстрували майже всі акції. У лідерах зниження були папери Алчевського меткомбінату (-4,54%), шахти "Червоноармійська-Західна №1" (-3,35%) і Райффайзен Банку Аваль (-3,3%).
Невелике підвищення вартості зафіксували лише папери ВАТ "Гранітна індустрія України" (+0,9%), "Експо Нафто Продукту" (+0,3%) і ВАТ "Гранітні будівельні матеріали" (+0,11%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас