Дощі зруйнували Пакистан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дощі зруйнували Пакистан

Казна та Політика
941
Зливи, що почалися три тижні тому, затопили п'яту частину території Пакистану. Потоки води руйнують будівлі і змивають цілі села. Унаслідок буйства природи в країні виникла гуманітарна катастрофа.
"Мені доводилося спостерігати різні катастрофи по всьому світу, але я ніколи не бачив нічого подібного.
Масштаби лиха величезні. Стільки людей в такій жахливій нужді!" - поділився своїми враженнями генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, назвавши свою поїздку до Пакистану несамовитою.
За даними ООН, повені торкнулися семи крупних регіонів Пакистану, де мешкають близько 43 млн. людей. Всього в країні із загальним населенням 170 млн. постраждали від повені 20 млн. осіб, понад 1,6 тис. офіційно визнано загиблими. Катаклізм зруйнував сільськогосподарські угіддя, мости, дороги, мережі електропередач, основні торгівельні дороги до Китаю виявилися заблоковані.
ООН закликала донорів надати $460 млн. екстреної допомоги пакистанцям для забезпечення предметами першої необхідності: питною водою, їжею, наметами, ковдрами і медикаментами. Станом на четвер вона отримала обіцянку про надання лише половини необхідної суми.
Зокрема, EUR70 млн. ($90 млн.) пожертвувала Європейська комісія, а американський сенатор Джон Керрі пообіцяв, що США збільшать обсяги допомоги до $150 млн. Саудівська Аравія перерахувала Пакистану $20,5 млн. і пообіцяла виділити ще $100 млн. зі свого бюджету.
За словами експертів, багато донорів не квапляться надавати допомогу Пакистану через недовіри до влади країни і побоювання, що гроші можуть піти до корупціонерів або ісламізму. Складність катаклізму в тому, що він зачепив величезну територію, і через затоплення доріг нелегко розібратися, де і скільки потрібно допомоги.
"Треба чесно сказати, що на ліквідацію пакистанської повені світова спільнота виділила значно менше коштів у порівнянні з іншими гігантськими катастрофами. Наприклад, за 16 днів після цунамі в Таїланді розміри допомоги перевищили $1,4 млрд., а Пакистан за аналогічний період отримав лише $200 млн. Різниця величезна", - відзначає глава організації Global Humanitarian Assistance Ян Келлетт.
Лихо обрушилося на Пакистан в несприятливий час. "По-перше, повені відбуваються в період фінансової кризи, причому вони почалися після землетрусу на Гаїті, на який донори вже виділили величезні обсяги допомоги. Багатьом важко фінансувати другу величезну катастрофу протягом одного фінансового року у зв'язку з бюджетними обмеженнями", - говорить директор Міжнародного комітету порятунку Таммі Насселфельд.
Допомога надходить дуже повільно. Через брак чистої питної води, їжі й медикаментів лікарі побоюються виникнення епідемій серед жителів затоплених територій і біженців, які знайшли притулок у тимчасових таборах. Днями в країні були зареєстровані випадки зараження холерою, черевним тифом і гепатитом.
"Ситуація в Пакистані не така драматична, як хвиля цунамі, що обрушилася на Таїланд, або недавній землетрус на Гаїті, але згубна дія повені на людей дуже і дуже реальна. Вона виявляється миттєво. Вона повільно вразить Пакистан захворюваннями, які викликають брак води, брак харчування і відсутність даху", - вважає прес-секретар гуманітарної організації Canadian Red Cross Говард Арфін.
Влада країни побоюється, що гуманітарні проблеми і нездатність уряду впоратися з викликами можуть дестабілізувати політичну обстановку в Пакистані. На тлі катаклізму в країні активізувалася діяльність екстремістських угруповань. Рух "Талібан" закликає пакистанців відмовлятися від іноземної допомоги, заявляючи, що її все одно розкраде політична еліта.
"Стабільність Пакистану опиниться під загрозою, якщо міжнародна допомога країні не буде збільшена. Зростання труднощів і відчай населення уражених повінню районів можуть зіграти на руку екстремістам", - заявив вчора в інтерв'ю британській радіокомпанії ВВС міністр закордонних справ Пакистану Шах Мехмуд Куреши.
У вівторок бійці руху "Талібан" убили двох учасників антиталібської міліції. Через декілька годин десятки повстанців з провінції Хібер недалеко від афганського кордону, протягом години обстрілювали міський поліцейський пост.
Погіршення ситуації несе серйозну загрозу міжнародній безпеці. Як відомо, Пакистан, який межує з Афганістаном та Іраном, володіє ядерною бомбою і вважається оплотом стабільності в регіоні. Падіння нинішнього уряду могло б створити катаклізм у світовій політиці. Зараз Пакистан є головним союзником НАТО в афганській операції проти талібів і "Аль-Каїди". Хоча нещодавнє просочення секретної інформації з Пентагону через інтернет-ресурс Wikileaks накликало підозру, що влада Пакистану грає на два фронти, допомагаючи як американцям, так і талібам.
За підрахунками посла Пакистану в Лондоні Вахіда Шамсула Хасана, країні буде потрібно п'ять років і до $15 млрд. для проведення відновних робіт в районах, які постраждали від повені. Владі вже вдалося домовитися зі Світовим банком про виділення на відновлення Пакистану $900 млн. Гроші будуть надходити зі спеціального фонду банку, Міжнародної асоціації розвитку (IDA), шляхом часткового перерозподілу невикористаних коштів поточних проектів.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас