Королевська: Приватизація має допомогти модернізації підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська: Приватизація має допомогти модернізації підприємств

Казна та Політика
83
Метою приватизації має бути модернізація підприємств, підвищення їх конкурентоспроможності і створення нових робочих місць, а не наповнення бюджету за будь-яку ціну.
Про це УНІАН заявила глава Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, коментуючи представлену Фондом державного майна України Державну програму приватизації.
Королевська відзначила, що уряду необхідно зробити роботу над помилками, навести лад на вже приватизованих об'єктах, власники яких не виконують умов приватизації. "Метою приватизації має бути модернізація підприємств, підвищення їх конкурентоспроможності і створення нових робочих місць, а не наповнення бюджету за будь-яку ціну. Приватний інвестор не повинен розглядати підприємства як тимчасовий ресурс, який можна вичавити як лимон і кинути", - вважає Королевська.
На її думку, в програмі приватизації повинно більше уваги приділятися соціальній і економічній відповідальності приватних власників, їхнім зобов'язанням щодо інвестицій, модернізації активів, впровадженню енергозберігаючих технологій і екологічних програм, а також - створенню нових робочих місць.
Глава парламентського комітету вважає, що в новій Держпрограмі нечітко позначені стратегічні цілі приватизації, а також необґрунтовано скорочені критерії для об'єктів, які мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації. "У програмі сказано лише, що скорочення має проходити з врахуванням реальності ризиків для безпеки держави. Це дуже розмите формулювання, за яке можна заховати все, що завгодно. Проводячи приватизацію, уряд повинен не бігати за "швидкими" грошима, а відстоювати національний інтерес", - відзначила Королевська.
На сайті Фонду державного майна України оприлюднений проект Закону України про Державну програму приватизації на 2010-2014 рр. Даний проект передбачає до кінця 2014 р. збільшення рівня капіталізації державного сектора в 3 рази і залучення до держбюджету 50-70 млрд. грн. Для збиткових і малорентабельних підприємств груп "А", "В", "Д", "Е" і "Ж" передбачається продаж 100% статутного капіталу. Об'єкти, які не мають великого попиту, планується продавати без оголошення ціни. ФДМУ має намір знижувати ціни до рівня, пропонованого ринком. Також не передбачено дроблення пакетів акцій менше 25% статутного капіталу АТ. Планується вилучити непрофільні активи зі складу державних холдингових компаній і продати всі держпакети акцій менше 50%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас