Кабмін готує ТЕЦ до оренди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін готує ТЕЦ до оренди

Енергетика
253
Збитки підприємств житлово-комунальної галузі зросли майже на 15% в порівнянні з минулим роком. Міністерство з питань ЖКГ пропонує припинити надання комунальних послуг підприємствам, які мають борги з оплати за ці послуги.
Для суворих заходів є підстави - з початку року нестримно зростають збитки комунальних підприємств. "Збитки підприємств галузі ЖКГ в першому півріччі 2010 р. склали 968 млн. грн.",- повідомив міністр з питань ЖКГ Юрій Хиврич під час колегії міністерства. За його словами, в січні-червні ц.р. збитки підприємств галузі збільшилися на 14,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, дебіторська заборгованість підприємств ЖКГ за підсумками першого півріччя становить 12,2 млрд. грн., а кредиторська - 13 млрд. грн. За підрахунками профільного міністерства, населення заборгувало за комунальні послуги 8,4 млн. грн.
"Підприємства галузі практично опинилися на межі банкрутства", - відзначив міністр. У зв'язку з цим Хиврич доручив всім керівникам підприємств, обласних управлінь і головам держадміністрацій "провести окрему роботу зі злісними неплатниками і припинити їм надання комунальних послуг".
За офіційними даними, борг підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ) за спожитий газ на сьогодні становить 5,6 млрд грн. Борг водоканалів перед обленерго за спожиту електроенергію зафіксовано на рівні 1,9 млрд. грн. Серед найбільших боржників - підприємства ТКЕ Донецької, Дніпропетровської, Луганської, Харківської, Київської і Одеської областей.
"До зростання збитків комунальних підприємств призводить зростання мінімальної зарплати, невідповідність тарифів ринковим цінам, а також запізніле коректування тарифів на тепло і гарячу воду у зв'язку з підвищенням ціни на газ", - пояснив у коментарі "i" глава Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергій Бульбас.
Нагадаємо, з 1 серпня були в два рази підвищено тарифи на газ. На жовтень заплановано підвищення вартості комунальних послуг на тепло і гарячу воду. Крім того, згідно з підписаним меморандумом України з Міжнародним Валютним Фондом, з квітня 2011 р. планується вкотре підвищити тарифи на газ для населення на 50%.
"Вартість складових тарифу зростає, тоді як сам тариф не встигає коректуватися на суму його змінених структурних елементів", - стверджує Бульбас. За його словами, після підвищення тарифів на газ Харківська теплокомуненерго отримає щомісячно 15 млн. грн. збитків. Можливо, компенсувати втрати комунальних підприємств буде держава.
З 2011 р. Кабмін планує компенсувати підприємствам галузі збитки, які до кінця року виникнуть у зв'язку з підвищенням вартості газу. За інформацією "ЭИ", МінЖКГ має намір запропонувати Кабміну передбачити в держбюджеті-2011 витрати на погашення підприємствам прогнозної різниці тарифів, зафіксованої станом на 1 жовтня 2010 р. Відповідне подання міністерство планує внести на розгляд уряду 1 вересня. "В разі надання держкомпенсації комунальні підприємства зможуть очистити свої бюджети від заборгованості за енергоносії", - резюмував Бульбас.
В першу чергу причиною зростання збитків комунальних підприємств є тарифна політика. "На більшості підприємств тариф не покриває заявленої собівартості. Тому підприємство апріорі приречене бути збитковим, не платити по кредитах і приходити в занепад", - відзначив "i" екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. За його словами, система ціноутворення в галузі непрозора і дозволяє місцевій владі встановлювати тарифи на свій розсуд. У результаті фінансовий стан підприємств ЖКГ залежить від політичних рішень, а не економічних чинників.
На його думку, чинна влада не допустить банкрутства підприємств ЖКГ. У пошуках коштів на підтримку їх в чинному режимі в містах місцева влада почне здавати в оренду комунальні підприємства, в першу чергу ТКЕ і водоканали. "Ця ж доля в перспективі чекає і жеки", - прогнозує екс-міністр.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас