Ярославський втрачає УкрСиббанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ярославський втрачає УкрСиббанк

Казна та Політика
2632
УкрСиббанк збільшує статутний капітал на 2,2 млрд. грн. Міноритарний акціонер банку Олександр Ярославський доки не прийняв рішення про участь в додемісії.
В результаті стрес-тесту НБУ рекомендував Укрсиббанку збільшити статутний капітал на мізерних 59 млн. грн. Проте фінструктура вирішила збільшити капітал на значну суму: на 2,2 млрд. грн. В банку не розкривають конкретні цілі такого великого вливання капіталу. "Акціонери прийняли рішення про збільшення капіталу в рамках стратегічних планів розвитку банку", - прокоментував Сергій Панов, в.о. голови правління, а також начальник юридичного департаменту Укрсиббанк BNP Paribas Group.
Причин для збільшення капіталу може бути декілька. Перша - банк передбачає, що в майбутньому йому знадобляться кошти для формування резервів. Але річ у тому, що зараз резерви банку вже сформовані на рівні 21,1% кредитного портфеля. "Це значно більший показник, ніж у ЗАТ "ОТП Банк", (13,1%) і АКБ "Укрсоцбанк"(14,5%), в яких структура кредитних портфелів порівнянна з портфелем Укрсиббанку", - говорить аналітик ДІК "Ренесанс Капітал" Віталій Шушковський.
Безумовно не факт, що процес формування резервів в Укрсиббанку повністю завершено. "Банк ще формуватиме резерви, просто вже меншими темпами", - вважає аналітик ДІК БГ "Капітал" Віталій Ваврищук. За його прогнозом, в другому півріччі банк залишиться збитковим - і на покриття цих втрат теж знадобиться капітал.
Друга можлива причина - плани банку із відновлення кредитування. За словами Віталія Ваврищука, в кризу банк намагався зберегти розгалужену мережу відділень. "До кризи Укрсиббанк активно займався кредитуванням населення і, ймовірно, фокусуватиметься на цьому сегменті і далі", - говорить експерт. У першому півріччі кредитний портфель банку зменшився на 3,8 млрд. грн., причому скоротився як портфель фізосіб, так і юросіб. Але останнім часом Укрсиббанк відновлює кредитування, принаймні фізосіб: фінструктура пропонує іпотечні кредити, на покупку авто і споживчі позики.
За інформацією джерела "ЭИ", міноритарний акціонер банку Олександр Ярославський доки не прийняв рішення про участь в додемісії. Зараз Олександр Владленович опосередковано володіє 18,58% акцій банку. Зменшення його частки(раніше йому належали 25%) сталось під час останніх додемісій, проведених материнською BNP Paribas. Зволікання з рішенням, можливо, пов'язане з тим, що у Олександра Ярославського немає зайвих 400 млн. грн. (такий обсяг коштів необхідний для його участі в додемісії відповідно до частки бізнесмена в статутному капіталі). Інша версія - конфлікт між акціонерами банку.
Віддалено схожа ситуація спостерігалась у банку "Форум" півроку тому. "Наші плани із поступового збільшення капіталу майже рік стримувалися міноритарним акціонером (Леонідом Юрушевим), чия частка в банку"Форум" (після тривалих переговорів) була викуплена в першому кварталі 2010 р. Отримання повного контролю над банком в березні 2010 р. дозволило нам розпочати виконання наших планів, хоча із запізненням", - говорить Вільгельм Нюзе, глава наглядової ради банку "Форум". Але в цьому банку Леонід Юрушев якраз блокував збільшення резервів установою, тоді як в Укрсиббанку в цьому питанні акціонери завжди були солідарні. Тому причини можливого конфлікту (якщо він існує) не відомі. У прес-службі компанії DCH (управляє активами Олександра Ярославського) відмовилися прокоментувати плани бізнесмена з участі в додемісії. Співробітниця DCH послалася на те, що в четвер Олександр Владленович знаходився на матчі Ліги Європи УЄФА на Кіпрі, де в цей час грала команда "Металіст" (команда Ярославського).
Після збільшення капіталу на 2,2 млрд. грн. частка Ярославського зменшиться до 14% - якщо він не прийме участь у викупі акцій. Втім, йому можуть запропонувати привілейовані акції - вони дають право акціонерові розраховувати на гарантовані дивіденди, проте не дають права голосу (втім, не завжди, а залежно від умов додемісії). Їх банк планує випустити на суму 751 млн. грн. Правда, дивіденди від "префів" можливі лише тоді, коли банк покаже прибуток. Чого у випадку з Укрсиббанком, за прогнозами аналітиків, не очікується аж до 2012 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас