Вступна спека — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вступна спека

Казна та Політика
611
Щоліта Україну лихоманить через вступну кампанію до вищих учбових закладів. Сезон-2010 виключенням не став. Зменшені терміни, плутанина в приймальних комісіях, рейтингові скандали ... Але МОН "родзинкою" вважає тільки спеку, а в іншому - все пройшло непогано.
Правила конкурентної боротьби
Кампанія, яка стртувала15 липня, сумно прославилась дуже швидко. З перших днів абітур'єнтського забігу впізнавану картинку, знайому багатьом по телеекранах, забезпечували величезні черги спраглих до знань, розлючені батьки і "штурмовики", атакуючі двері приймальних комісій. У Міністерстві освіти аномальний стан справ спочатку пояснювали зайвим ентузіазмом вступників, які прагнуть принести документи якомога раніше. Потім - не завжди правильною організацією роботи комісій. І тільки після того, як на міністра обрушився з критикою прем'єр, у МОН зважилися на логічний крок - продовжити прийом документів на 5 днів.
Із закінченням прийомних термінів вступний хаос не стільки зменшився, скільки на чолі кута утвердилися нові проблеми. Головною з них стало формування рейтингу претендентів на зарахування. Один з найгучніших скандалів нинішнього сезону знову торкнувся пільг, які з 2008 року вже встигли стати притчею во язицех. У цьому році правозахисників з "Опори" стурбувало те, що в переліку абітурієнтів неодноразово зустрічалися вчорашні школярі, що вказали себе переможцями олімпіад, але такими не були.
Через деякий час загадковій обставині спробували знайти пояснення: пільгою за фактом є лише перемога на республіканському рівні, але, припустили в вузах, дезорієнтовані формулюваннями могли зафіксувати свої успіхи на будь-яких олімпіадах або в захисті МАН-івських робіт. А оскільки на сайт Vstup.info могли потрапляти неперевірені дані, то плутанина не мала не коректного характеру ...
Після того, як "пільговий" скандал затих, наступного перевіркою на міцність для вступників стало двоетапне формування рейтингу рекомендованих до вступу. Отже, згідно з нормами цього року, найбільш успішні абітурієнти, які очолили список, повинні були подати оригінали документів протягом п'яти календарних днів (тобто - з 6 по 10 серпня). Після закінчення цього терміну в дію вступало правило "Хто не встиг - той спізнився": зарахованими себе могли вважати щасливчики, які встигли принести потрібний пакет документів, недбайливі претенденти втрачали право вступати на бюджет, а доленосна риска списку повинна була "повзти" вниз.
Але далеко не завжди, відзначають правозахисники, відбувалося саме так. У частині вузів поспішили заздалегідь "забронювати" місця не за наступними за рейтингом абітурієнтами, а за тими, хто завбачливо залишив у приймальних комісіях оригінали документів. За великим рахунком, можна зробити висновок, що в цьому році в гонці на вступ перемогли не стільки найбільш рейтингові, скільки найбільш поінформовані абітурієнти. При цьому практику дзвінків від приймальних комісій Дмитро Табачник готовий розрубати на корені. "У наступному році ми спеціально заборонимо приймальним комісіям за рахунок університетів робити дзвінки. Ми не можемо розоряти бюджет вищої освіти. Людині дзвонять по 5-6 разів, шукають, а потім це співчуття розцінюється як корекція списків", - побоюється корупційних звинувачень глава МОН.
На думку міністерства освіти, в 2010 році кампанія, яка, до речі, ще не закінчилася (до 15 серпня повинні були розподілити бюджетні місця, а у потенційних "контрактників" і "заочників" ще є час) пройшла добре. Обіцянку зменшити важливість зовнішнього тестування було виконано (до значення сертифікатів приплюсували "середньозважений" бал атестата плюс у кількох вузах були творчі іспити), скарг надійшло менше, цінний досвід отриманий. А що приймальні комісії працювали з проблемами, абітурієнтів набирали, не відразу знаючи обсяги держзамовлення, в деяких вузах, як стверджують очевидці, до переліку документів додавалася квитанція до оплати "благодійного внеску", а рейтинги вступників можна було легко коригувати, вміло користуючись телефоном - так винні обов'язково понесуть покарання, а ось з "родзинкою"- спекою нічого вдіяти не можна було. Тим часом міністр вже готується до кампанії наступного року.
Наше діло праве
З урахуванням того, що в Міністерстві освіти кампанію оцінюють як в цілому успішну, а перекоси на місцях сподіваються виправити, можна зробити висновок, що напрям розвитку "вступних" ідей при новій владі було задано. І основною характерною рисою кампанії-2010, як і можна було припустити, стало нівелювання ідей рейтингів, які базуються виключно на результатах зовнішнього незалежного оцінювання.
Слід зауважити, що скептичного ставлення до системи загального тестування нинішнє керівництво країни ніколи не приховувало, а в президентській програмі скасування обов'язковості ЗНО проходило окремим пунктом. У цьому році рішення влади відкрило двері до вузів для абітурієнтів, які давно закінчили школу, що, ймовірно, не найгірший почин з точки зору уваги до прав людини. Але по реформі, якою так пишався попередній уряд, зміна правил вдарила серйозно.
Ідею про "триєдині" підстави для вступу МОН планує тримати на озброєнні і надалі - нові норми надходження обіцяють оприлюднити вже у вересні поточного року. За словами Дмитра Табачника в наступному році при спробі стати студентом буде враховуватися три фактори. Перший - сертифікати зовнішнього оцінювання. Другий - атестат - спосіб "повернути престиж учительської праці", реалізація якого, за чутками, в цьому році відкрила широкі двері для підтасовувань. Третій - так званий "бал вищого навчального закладу". Отже, те, чого хотіли уникнути реформатори системи вступу до вузів, повернеться - при відборі абітурієнтів знову посилиться роль керівництва вузів. Правозахисники готові бити тривогу заздалегідь, адже, вважає координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних, в наступному році може остаточно повернутися практика "валіз з грошима" і "телефонного права". На тлі повернення іспитів ідея "регіоналів" про те, що випускникам підготовчих відділень при вузах варто повернути пільги при вступі, виглядає цілком логічно: скасовувати колишні норми - так оптом. Інакше - якось нечесно виходить.
Новацію "Будь-яка розумна дитина зможе вступити до будь-якого вузу" хочуть піддати корекції і в іншому відношенні. Не виключено, що наступного року буде знову скорочений "діапазон" подачі документів. Нагадаємо, якщо раніше кількість заяв, поданих активними випускниками, не обмежувалася, то в 2010 році вступати можна було тільки в п'ять вузів, на три спеціальності в кожному. А, оскільки цього року заяв було подано на 12 тисяч більше, ніж у минулому, то ректори, за словами міністра, пропонують обмежитися правилом "три вузи - три спеціальності".
Через проблеми цієї вступної кампанії, МОН готується і до використання технологічних нововведень - елементів системи "Електронне надходження". Раніше Дмитро Табачник вже згадував про те, що в 2011 році абітурієнти, можливо, зможуть подавати документи електронною поштою. Автоматизація процесу, що викликав стільки проблем, виглядає вельми похвальною ідеєю. Але слід врахувати, що значна частина ускладнень не зникне, а просто виникне пізніше. За словами спостерігачів, свою лепту в плутанину в приймальних комісіях внесла необхідність приймальників документів звіряти надані абітурієнтами сертифікати, які можна було самостійно роздрукувати, з даними сайту ЗНО. І при низькому "градусі" комп'ютеризації комісій, процедура обробки документів істотно сповільнювалася ... Звичайно, перевірити справжність документів претендентів, рекомендованих до вступу, можна швидше, ніж усього потоку шукачів. Але на стадії формування рейтингу така ідея може створити деякі проблеми - випадки з пред'явленням фальшивих медичних довідок, фіктивність яких виявилася вже після зарахування абітурієнтів, ще на слуху ...
Не зважаючи на те, що вступна кампанія-2010 проходила дуже бурхливо і місцями вельми непрозоро, соціологи стверджують, що більшу частину абітурієнтів в цілому її хід влаштовував. Експерти Інституту Горшеніна, який проводив опитування, вважають, що вчорашні школярів найбільше цікавить стабільність правил гри, які не повинні змінюватися під час "матчу". Деяку стабільність, в повній відповідності з назвою правлячої коаліції, нова влада процесу надходження дійсно забезпечила і готова розвивати свої ідеї в подальшому. Ось тільки від колишньої реформи ці кроки ведуть все далі.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас