S&P змінило прогноз по рейтингах "Газпрому" з "негативного" на "стабільний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P змінило прогноз по рейтингах "Газпрому" з "негативного" на "стабільний"

Енергетика
163
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) змінило прогноз по рейтингах ВАТ "Газпром" з "негативного" на "стабільний", йдеться в повідомленні агентства, пише РБК. При цьому довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги підтверджені на рівні ВВВ/А-3.
"Перегляд прогнозу відображає стабілізацію власних показників "Газпрому", оскільки ми чекаємо, що збільшення грошового потоку і помірне придбання активів в 2010 р. сприятимуть зниженню фінансового важеля", - заявила кредитний аналітик S&P Олена Ананькіна. "Ми також переглянули свою оцінку вірогідності надання екстреної державної підтримки "Газпрому" з "високою" до "дуже високою", що передбачає нижчу вірогідність пониження рейтингів "Газпрому" - відповідно до наших критеріїв присвоєння рейтингів організаціям, пов'язаним з державою", - пояснила вона.
В повідомленні відзначається, що рейтинги "Газпрому" засновані на класифікації S&P бізнес-профілю групи як "задовільного" і профілю фінансових ризиків як "значного", внаслідок чого характеристики власної кредитоспроможності групи оцінюються на рівні ВВ+.
На думку S&P, позитивний вплив на кредитоспроможність "Газпрому" роблять величезні доведені запаси газу, великий об'єм видобутку газу, вертикальна інтеграція і міцне становище на європейському ринку газу. Основними чинниками, що стримують рівень рейтингів, є значний обсяг боргу (включаючи великий обсяг короткострокових боргових зобов'язань) і агресивне придбання активів впродовж тривалого часу. За станом на 31 грудня 2009 р. скоректований борг "Газпрому" складав 1,557 трлн руб. (51,4 млрд дол.), EBITDA - 1,1312 трлн руб. (35,6 млрд дол.).
"Стабільний" прогноз відображає чекання S&P, що "Газпром" матиме можливість і бажання фінансувати капітальні витрати і дивіденди за рахунок операційного грошового потоку до змін в оборотному капіталі, а не за рахунок збільшення скоректованого боргу і що масштаби придбання нових активів в 2010-2011 рр. будуть помірними, сказано в повідомленні агентства. "Ми чекаємо, що збільшення грошового потоку і деконсолідація банків також сприятимуть зниженню фінансового важеля і поліпшенню показників ліквідності до кінця 2010 р. Ми вважаємо, що "Газпром" підтримуватиме борг, відповідний відношенню "FFO / скоректований борг" на рівні понад 50%, відповідно до нашого цінового сценарію 65 дол./бар. (64% в 2009 р.)", - відзначається в повідомленні.
S&P підкреслює також, що вірогідність підвищення рейтингів в даний час невелика, а в середньостроковій і довгостроковій перспективі може бути пов'язана з підвищенням суверенного рейтингу.
Тиск на рейтинги може виникнути, якщо дуже крупні придбання активів, що фінансуються за рахунок боргу, чинитимуть тиск на характеристики власної кредитоспроможності "Газпрому", які знизяться до рівня нижче ВВ-, якщо цей чинник не буде нейтралізований збільшенням державної підтримки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас