У Європі не хвилюються з приводу відмови Росії експортувати зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі не хвилюються з приводу відмови Росії експортувати зерно

Аграрний ринок
354
В Євросоюзі стверджують, що вони майже не залежать від експорту російського зерна і тому не постраждають від його заборони, повідомляє Німецька хвиля.
"Європейський Союз має достатньо зерна в запасі і не постраждає від рішення Росії заборонити експорт через аномальну засуху", - таку заяву зробив спікер Євросоюзу.
"Європейський Союз імпортує менше 1 млн. тонн зернових з Росії в той час, як європейський блок 27 країн продукує близько 300 млн. тонн на рік", - сказав Фредерік Вінсент, спікер Єврокомісії.
"Якщо порахувати ці цифри, то чітко видно, що вплив на європейський ринок зернових буде мінімальний, або ж його взагалі не буде", - заявив Вінсент на брифінгу. В той же час він додав, що "ЄС має великий запас зерна і не повинно бути ніякого занепокоєння з приводу цього".
Заборона експорту зерна з Росії була ініційована прем'єр-міністром Володимиром Путіним з метою зберегти достатнє постачання в межах внутрішнього ринку зернових, а також щоб запобігти різкому зростанню цін на зерно. Відповідно до державного указу, підписаного Путіним 5 серпня, заборона діятиме з 15 серпня по 31 грудня, хоча, в той же час прем'єр відзначив, що кінцева дата може бути продовжена в разі поганого урожаю.
Росія, третій за величиною експортер зерна в світі, вже робила попередження про те, що цього року урожай зерна складатиме лише 60-65 млн. тонн, в порівнянні з 97 мільйонами тонн в 2009 році. Згідно із заявою президента РФ Дмитра Медвєдєва, засуха знищила чверть урожаю в країні, на тлі найгіршої, зареєстрованої в історії Росії, теплової хвилі.
В той же час уряд України для гарантування продовольчої безпеки також має намір обмежити експорт зерна до кінця 2010 року, шляхом введення квот сумарним об'ємом 2,5 млн. тонн. "18 серпня Кабінет Міністрів розгляне питання про об'єми квот, погоджених із зернотрейдерами. Пропонуємо дати можливість (експортувати) 2,5 мільйони тонн до кінця року", - сказав міністр АПК Микола Присяжнюк на нараді з представниками Аграрного союзу України в Києві.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас